fredag 29 oktober 2010

POESI


Ja, då var man hemma igen, efter en lyckad poesikväll i Fänneslunda!
Här kommer ett litet smakprov! Ett försök att hylla vädergudarna istället för att bara förbanna dem.
Jag menar vem är det vi försöker lura, det är ju ändå Sverige vi bor i. The land of weathers...

Hail the rain

"kom in" ropar jag
men det är regnet som knackar på vårt fönster
jag blir inte ett dugg rädd för vår objudne gäst
han vill inte komma in utan istället
locka ut oss till fest

på menyn står en blöt soppa gjord på "småspik"
som dessert utlovas bättre väder men
det väljer vi bort
vi vill hylla vår vär(l)d i kväll
han som spelar så naturligt vackert
 
Hällregn - Hail the rain- kallar han sin blues
och där flög bättre väder definitivt sin kos

natten är fortfarande ung och nu vräker det ner
vi hukar inte under sydväst- utan sträcker ut och upp
och låter oss sköljas rena från sorger
och dränker in oss i glädjerus och höjer vår ständigt självpåfyllda drink mot en mörk himmel

inte ett öga är torrt
när vi skålar för allt som är
vått och gott
i världen

sorlet och skvalet från vår bjudning börjar tona ut
molnen är på väg att dansa bort
de drar iväg mot 2:a breddgrader och det verkar oroväckande uppklarnat
solstrålar bryter upp
festen är slut

onsdag 27 oktober 2010

En enda tysk vas




Jag tänkte på det här med samlande... Det är ju rätt många av oss , som har har en förkärlek till, "saker", framförallt vintage, som lätt faller in i ett (: eller flera samlanden) av något slag.

Om det var någon som lyssnade/tittade på VAKNA! med the voice(på 5:an) en morgon förra veckan, så pratade Paul, Jakob å Josefin om just samlande. Det är verkligen fascinerande att det verkar finnas ett samlarobjekt för alla. Bara man kan komma på ett område som man själv tycker är intressant. Josefin Crafoord hade tydligen samlat på roliga tandborstar och tandkrämer, när hon var i tonåren och det roligaste var att hon hade kvar samlingen!! i förrådet, i en liten låda, så här ca tjugo år senare. Lyssnarna fick ringa in och berätta om sina egna "prylhögar" och det var allt ifrån tuggummiförpackningar till uttjänta kreditkort som utgjorde vanligt folks?! heta samlartroféer.

Själv har jag väl egentligen inget särskilt område i "mina samlingar", det är mer ett ögats och hjärtats begär som får styra inköpen. Sen är det förstås inte helt fel om fyndpotentialen är hög också, så att plånboken inte gapar alldeles tom efter kassan. Ni vet den där känslan man kan få; att något bara känns så rätt. Man kan stå ex.vis på en loppis fylld av ting,  av alla de slag, å ändå får man syn på just det där, som man bara måste ha!

Titta gärna in HÄR! hos någon som verkligen har en skön samling på g.

Oj, vad långt inlägg det blev, jag skulle bara nämna det här med samlande...det verkar nästan som att jag samlar på ord :) 

Vi hörs!

Tisdagstema









Nu i elfte timmen, nästan tolfte, tar jag mig äntligen tid att blogga! Förvaring var ordet för dagens tisdagstema hos Fabriken. När man bor i en liten lägenhet, som vi gör, blir det väldigt viktigt att hitta hyfsade platser för alla prylar, ting, "stuff" och allt annat småkrafs som man samlat på sig.

Min kära auktionsinköpta sypuff, i den trängs diverse tyger som väntar på vidare åtgärd(mao en del ligger nog där permanent:). Den funkar ju dessutom alldeles utmärkt att ha till fotpall bredvid soffan, ex.vis när man bloggar!

Farmors lilla stol, som gått i arv via min pappa, som jag så klart först hade i mitt barnrum och som nu nästan fyrtio!!! år senare får tjäna som förvaring åt ett antal favoritinredningsböcker. Väl synliga och lättåtkomliga när man känner lust att bläddra och låta sig inspireras!

Ett klassiskt tidningsställ, med teakhandtag, försöker tappert hålla kvar alla tjocka, härliga, tidningar som jag slänger ner i "dess gap".

Till sist; korgar kan man aldrig få för många av. När vi satt och fikade i köket tidigare idag och den lilla kissen som vanligt tiggde yoghurt:) passade jag på att fota korgen i köket som har som uppgift att bl.a. hålla reda på morgontidningar och post.

Hoppas att ni låter Er väl smaka , av både mitt och andras och ytterligare andras ögongodis!

Vi hörs!

måndag 25 oktober 2010

Nu är det juli igen...


Fjärilen

Född till att vara en fjäril
fladdrar min svala låga
på gräsets tunga sammet.
Barnen jaga mig. Solen går ner bortom malvorna och tuvan,
räddar mig till natten.

Månen stiger; den är fjärran jag är inte rädd,
jag lyssnar till dess strålar.
Mina ögon hinner till skydd.
Mina vingar sammanklibbas av dagg.
Jag sitter på nässlan

av: Harry Martinsson

söndag 24 oktober 2010

En helt vanlig söndag!?





Man kastas mellan högt och lågt, ett ungefärligt citat ifrån min mammas gamla favorit, Gösta Linderholm, får representera hur en vanlig söndag kan se ut. Man=jag i det här fallet funderar som vanligt på vad vi ska ha till middag, äta vill man, men laga vill/orkar man oftast inte göra,  åtminstone inget kulinariskt åtråvärt. Jag betraktar mig väl inte direkt som en finsmakande gourmand, i alla fall inte till vardags.  Såg allas vår "jättegoda" Tina, hos tv-Skavlan, härom fredagen. Hon hade inte mycket gott tillövers att säja om räddaren-i-nöden-maten- falukorv. Själv tycker jag nog att både falukorv i ugn(särskilt om man gör ett bra hemmagjort mos till) och korv Stroganoff kan vara, om inte "jättegott" så i alla fall mer än okej.


Läste att en av mina "stambloggare" funderade på att åka på en liten tur till Malmö/Köpenhamn, med familjen, på det snart stundande novemberlovet. Det fick mig att fundera runt den nuvarande situationen nere i Malmö! Tänk att man ska behöva känna sig orolig för att bli skjuten, bara för att man går utanför dörren!?! Om det dessutom skulle vara p.g.a att någon har ett s k  "icke-svenskt" utseende, så känns det ändå mer ofattbart, orättvist och meningslöst. Obehagligt nära känns våldet i samhället ofta numera, förra årets påsk, vaknade vi en morgon med polisens avspärrningsband precis utanför sovrumsfönstret!! En ung kille hade blivit skjuten i benet, på lekplatsen!!!, i parken, alldeles utanför vårt bostadshus. Det visade sig vara ett s k "gängbråk", som det så ofta är. Skrämmande och otäckt, det känns som våldet krupit så nära vår vardag.

Vi får hoppas att det löser sig i Malmö snart(om inget positivt har hänt idag redan, har inte tittat på några nyheter nu på kvällen) och vi vanliga "dödliga" och fredliga, får väl, så gott vi kan, försöka utgöra den positiva motkraften till våld och diskriminering.

Slutet gott (allting gott), på söndagsmiddagsbekymren alltså. Den "lokala greken" fick bistå med en take-away lösning; gr. bondsallad, marinerade lammracks, klyftpotatis och vitlöksbröd. mmmm...

Önskar er allt gott och lugnt där ute!!
Vi hörs.

lördag 23 oktober 2010

En oskuld




Jo, det är faktiskt sant, om man tittar riktigt noga på "close-upen" här ovan, så står det "en oskuld", längst ner i vänstra hörnet. Fniss.  Jag fortsätter på helgens inslagna tema-väg med ytterligare en bild, en favorit till. Sällan hör man väl talas om någon som kan motstå, ögonen och för den delen hela ansiktet hos ett djur!? Hos oss som har fått förmånen att dela vardagen med ett djur, i mitt fall katt, finns det nog inte en enda som inte vet hur lätt de lindar oss runt, ja inte bara ett finger, utan alla. Deras ofta bedårande uppsyn har förstås ytterligare ett och annat finger med i spelet :).

Just den här bilden är ett fotografi, inte helt nytaget. Bedårande var ordet!!

I ett annat inlägg, säkert flera, ska jag plåga er :), med bilder på mitt eget "odjur", men om ni blev sugna på fler kattbilder nu så länkar jag till en av mina favoritbloggare, flera av mina stambloggare har katt, men idag får ni en länk till Iris!

Vi hörs!!

Naket





På tal om eviga kvinnor, här kommer en bild på självaste urkvinnan; Eva och "hennes gubbe". Lite vågat så här inför helgen kan väl passa bra...inspiration :). Skämt åsido så är detta en riktig favoritbild, med lite ålder, från början av förra seklet, inköpt för en billig penning på ett av mina auktionsbesök. Visst är de fina? Även om tanken på att vara lättklädd utomhus just nu, på en av förvinterns första dagar känns föga lockande!!
Hoppas att ni får en riktigt skön och avkopplande start på helgen!
Vi hörs! 

fredag 22 oktober 2010

Kuddkrig

Mina övningar ute i "cyberrymden" fortsätter idag med ett, visserligen några dagar försenat, bidrag till Fabriken som kör olika tisdagsteman. Veckans teman är kuddar och jag har varit inne å kikat hos några andra bloggare, på deras "soffliggare" :). Bl a hemma hos Familjen i Uttran får man stifta bekantskap med några för de allra flesta redan kända bekantskaper. De så klassiska och för många av oss kära mönstren av Josef Frank och Stig Lindberg.




Jag å min sida älskar kuddar och har (alldeles för) många för mitt eget bästa(eller kanske plånbokens bästa) å andra sidan är ju så klart en del av dem 2nd -handfynd & inga av dem kommer från den finaste gatan, så att säga.

Vilka kuddar skulle jag då välja ut att visa upp här, jo, jag siktar in mig på det helt egna, unika i sitt slag som ingen annan kan visa upp. Min kära lilla katt har fått låna ut sitt porträtt till dessa "power-pillows"!

En vårdag för ett par år sedan när jag pysslade lite  ute på vår altan satte hon sig så fint på bänken och poserade bland den nyspirande grönskan. Så söt och mysig som hon blev på korten så var det förstås nödvändigt att för evigt föreviga. Håll till godo.

Vi Hörs Hälsn Gjenus!

ps. jag är på gång att lära mig mer om bildredigering nu, så snart kommer det förhoppningsvis "klickbara"bilder oxå!

torsdag 21 oktober 2010

Ljusare tider

Här hade jag tänkt att skriva en liten hyllningstext, nåja, åtminstone en personlig reflektion över vilken lugn och mera försonlig årstid hösten är. Mera i samklang med min lunka-på-personlighet kanske. Någon längre text än så blir det inte idag, som ni vet, se mitt premiärinlägg, är jag nybörjare i bloggvärlden och inte heller särskilt insatt i hur man redigerar och lägger in bilder och dylika ting som är användbara i "bloggosfären". Nu är jag i alla fall i gång med att lära mig!! Tack vare min kära pedagogiska man!   
foto:eviga kvinnor
Jag bjuder er på en bild från en av de där allra ljusaste sommmardagarna, som inte ens jag som höstälskare kan låta bli att förföras av:) 
Vi Hörs!  Gjenus

måndag 18 oktober 2010

snart ska jag börja blogga!

Jag har aldrig bloggat förut, så detta första inlägg blir bara en liten test inför det som komma skall...

Tanken är att här ska det komma ja,just tankar och funderingar runt min vardag och en del reflektioner om allas vår gemensamma tillvaro.

Eviga kvinnor (se ovan) kommer jag att återkomma till, men jag kan i alla fall nämna att ordet vintage i rubriken återkopplar både till det faktum att jag,( likt många av er andra därute, )gillar gamla, begagnade, ja redan använda saker helt enkelt. vintage betyder också i mitt fall att jag så småningom tänkt mig starta en liten second hand-"bloppis", där ni ska få möjlighet att ta del av en del av mina fynd. diverse ting inhandlade på loppisar, auktioner och liknande. svårt blir det att lämna ett och annat till försäljning, man är ju så fäst vid sina kära ting, eller hur?

Ha tålamod, jag måste sätta mig in i allt det här med att blogga först, men snart så hörs vi.

Med på( vingliga Bambi-ben) Vänliga Hälsningar ifrån Gjenus. Vi Hörs!