lördag 31 maj 2014

Utarbetad flyttfågel mellanlandar


Fick för mig att det var dags att ändra om lite grand. Flytta på några saker. Ett tag var det totalt kaos! Kändes nästan som att slåss mot väderkvarnar. Ingenting låg, eller stod, där det skulle. Allt var på väg någon annanstans.


Sedan blev det riktigt fint, tycker jag. Åtminstone i fönstren. De flesta av de kära tingen hamnade väl ungefär där de brukar vara, efter ett sökande varv runt. Men en del saker fick helt nya platser, några fick flytta tillbaka in i prylgarderoben igen, medan andra "grejjer" fick komma fram i det flödande försommarljuset för första gången.

Mannen mumlade något om att fredsduvan låg ner. Och att det kanske inte är så konstigt om den är trött...

Och nejdå, vi två har inte bråkat. Tror att han tänkte i lite vidare banor när han kommenterade den oftast så pigga pippins låga status. Vida-världen-vida.

:)
/helena

ps Känner ni igen motivet på tavlan förresten? Känner ni igen honom? Don Quijote. Visste ni att just den boken blev utsedd till världens bästa bok 2002? Enligt Aftonbladet: "Hundra författare från 54 länder har på uppdrag av en norsk branschorganisation utsett världens bästa bok..." Och så gick en riddarroman från 1600-talet och vann! Det är bara att konstatera att bra litteratur håller genom århundraden.

Scrollar mig snabbt och summariskt ner för den 100 titlar långa listan och konstaterar två saker: Att jag inte har läst så värst många av dem - tyvärr - och att Pippi Långstrump verkar vara den enda svenska boken bland alla hundra. Det känns bra. Att världens starkaste tjej har gjort så starkt intryck på resten av världen, också!

fredag 30 maj 2014

Ballonger och annat viktigt


Vad betyder det här? Att det är fredag? Ballongdans på g?


Men snälla nån, vad händer med den här bloggen egentligen? Mannen poserandes för glatta livet i...kalsonger?!?


Nej, med rynkad näsa, nästan ihopskrynklad faktiskt, tog han motvilligt på sig ballongtröjan för ett par snabba "snaps". Sedan drog han den hastigt över huvudet igen, med orden: - Den kändes i alla fall skön. Mjuk och så alltså.

Kommer ni ihåg att jag nämnde att vi var på auktion för ett par dagar sedan och att jag ropade in något som gjorde mig väldigt, väldigt glad? Det var inte den här tröjan (om nu någon trodde det?!), det här var ett av "objekten" i kartongen som stank - stinker! - mögel. Ett gäng oanvända kläder låg i lådan som vi ropade in för 30 kronor. Med originalprislapparna kvar, som visade relativt höga summor. Så kvalitén är säkert skaplig. Plaggen som utstrålade kraftigast 80-talsvibbar har vi redan hunnit lämna in till second handen.

Men, en bra tisha till oss var, plus en tredje stretchig T-shirt - som vi inte riktigt har bestämt vem av oss som passar bäst (sämst?) i än, ett par byxor som kanske inte direkt satt som en andra hud på mannen, men de var okej. Färgen var fin, mörklila. Och en svart, riktigt snygg, ullväst i merinoull som jag hoppas kunna skrota runt här hemma i till hösten. Med händerna djupt nerkörda i fickorna.

Alltså: Tre T-shirts, ett par långbyxor och en lång snygg ullväst, för 30 kronor sammanlagt. Inte så illa va? Nu återstår bara att utrota mögelstanken. Några tips? Är det inte vinäger som man ska använda i sköljvattnet?

:)
/helena

ps Som sagt: Vad händer härinne egentligen? Min seriösa plan var att komma in här och tipsa er om att komma hit i helgen (inte att visa er hur mannen ser ut i kalsonger...). Idag börjar nämligen ett stort antirasistiskt evenemang, Hässlefesten, på Hässleholmen - stadsdelen där vi först bodde när vi flyttade hit till Borås. Panetoz uppträder imorgon, lördag! Och Nour El Refai! Läs mer om det här. Och programmet i sin helhet hittar ni här.

torsdag 29 maj 2014

Hemligheter, bieffekter.


Börjar min dag i ett kyligt motljus. Termometern latar sig. Fem grader celsius. Borde inte celsius ha stor bokstav? Utanför, daggvått gräs. Vill börja med att ge er ett par tips - om ni, liksom jag, måste ta det lite lugnare idag. För min del, en bieffekt av den senaste tidens myckna "springande". Myckna - vilket konstigt ord det är... Knät värker. Påminner mig om min dödlighet. Påminner mig om det som gör oss så levande.

Skrev ett par ord igår, på parkeringen utanför ICA, innanför ögonlocken. Men först tipsen: El secreto de sus ojos. Älskar hur titeln; Hemligheten i deras ögon låter på originalspråk! En sådan film som stannar kvar hos en länge, mer som en känsla än ett händelseförlopp, även om handlingen är både spännande och intressant. Om att försöka skriva sina upplevelser begripliga. Tror att jag sa något om den, i samband med att mannen och jag såg den i vintras, men vill gärna påminna er om denna Oscarsbelönade film nu när den kommer på svt2 ikväll kl. 22.00. "Oförutsägbar" lyder TV-tidningens rubrik. Bättre betyg kan en film knappast få, i mina ögon.

Bieffekten - svensk dokumentär från 2014, kl. 20.00 i ettan "Utan humlor och bin skulle en stor del av vår livsmedelsproduktion vara omöjlig. Dessa pollenrallare skapar förutsättningar för allt levande." Går förstås att se på play också sen, om ni har annat för er ikväll. Nu, ett par ord:

Innanför huden syns det tickande, pickande, pockande livet.
Nära halsgropen.
Utanför myllrar människorna, som myror.
Alltid på väg någonstans.
Till stacken? Stackare. 
Huden på ögonlocken är så tunn.
Nästan genomskinlig.
Är det för att vi aldrig riktigt ska slippa se?
Verkligheten.
Härinne känns den mest som på låtsas.
Här ställer jag de stora frågorna.
Ställer dem här.
Låter dem stanna - medan jag går hem. 

:)
/helena 

onsdag 28 maj 2014

Här används ordet mind-blowing minsann


Nu har jag börjat på den här meningen säkert minst tio gånger och det känns som att den bara blir sämre och sämre för varje gång, för varje ihärdigt försök till formidabel formulering. Så nu säger jag bara som det är istället, utan krusiduller.

Det finns så mycket som kan sätta guldkant på den gråa vardagen. Det är bara att lyfta blicken. Vissa dagar orkar jag inte lyfta blicken. Andra dagar får jag nästan nackspärr i min iver att ta tillvara alla guldkorn som bara ligger och väntar på att bli upplockade. Upp-lockade.

Igår var vi på auktion och jag lyckades ropa in något som gör mig väldigt, väldigt glad. Och som ni säkert kommer att få ta del av ganska snart. Sedan slank en tysk vas med också, mest för att ingen annan verkade vilja ha den. Den tredje posten som vi ropade in luktar mögel.

Men om mögelstanken går bort i tvätten så kan nog innehållet i denna ganska välfyllda kartong räknas som kvällens fynd. Och då menar jag verkligen FYND. Men det återstår förstås att se, eller kanske snarare då; att sniffa sig fram till.

:)
/helena

ps Idag börjar SM i Poetry Slam. Om du tillhör dem som lättsamt kan ta dig till Umeå, så tycker jag att du ska göra det. Det finns få upplevelser som kan mäta sig med estradpoesi, tycker jag. Första gången du sitter i publiken och känner poeternas engagemang (och om du har fått en riktigt bra plats - deras saliv...) och får smakprov på deras ofta helt osannolika ordvrängningsförmågor är fullständigt oslagbar! För att inte säga mind-blowing. Själv planerar jag att gå till biblioteket en sväng. Senare alltså, ikväll eller så. Kanske lånar jag en bok om fotboll.

måndag 26 maj 2014

Grön/rosa-segerdans! Och en svärmor på piedestal


Ber mannen hjälpa mig att plocka in den raraste av piedestaler från förrådet. Den som har stått där ute i mer än fem år nu. Vi har ärvt den från hans sida. Hans fina sida. Sidan som jag tyckte så mycket om. Kommer alltid att värna om de åren i mitt minne - åren när jag hade förmånen att få känna hans - mannens - föräldrar. Människor som jag beundrade. För deras...mänsklighet. Och humanitet. Jag tillhör de lyckligt lottade som var, är, lite kär i min svärmor. Det vet ni säkert redan - åtminstone ni som lusläser. Tänker mycket på henne idag.

Ett av de starkaste skälen till att jag tycker så mycket om "redan använda saker" är historien. Historierna bakom sakerna förstås, men också all historia vi alla har ärvt, har bakom oss, i ryggen. Det som hände sitter som ett svidande hugg i vår ryggrad och borde för all tid framåt hindra oss från att göra samma misstag. Känner det extra starkt mellan revbenen idag. Nu. Nu måste vi lära av historien. Nu måste vi se sambanden. Parallellerna. Nu måste vi sätta stopp för rasismen, utanförskapet och diskrimineringen. Nu måste vi agera. Nu!

En journalist kallade det "gulligt". Gulligt att vi här längst upp i EU röstar för miljön och jämlikheten. För djuren, naturen och människors lika värde. Gulligt?!? Jag tycker att det är sunt och rätt och riktigt och naturligt! Gullig är kattungen, och fölet. Kampen för alla människors lika värde är rätt och slätt...rätt!

Jag söker tröst. Bland annat i att det finns så många bra människor. Faktiskt. Glöm inte det när Europa visar sitt allra fulaste ansikte, på alldeles för pormaskigt nära håll. Någon sa att nu hörs stöveltramp genom Europas länder igen. Och jag kan inte låta bli att gråta, precis som den där natten för snart fyra år sedan när de - DE - kom in i riksdagen.

Ser deras ledare sitta och i en morgonsoffa och fråga programledaren retoriska frågor samtidigt som han som vanligt inte vill låtsas om att deras åsikter inte kan göra något annat än att dela. Dela i negativ bemärkelse. När det vi behöver stavas h-e-l-a-s. Helas från ondo. Från söndring och missunnsamhet och medmänskligt förfall.

Plötsligt sitter Gudrun S. där istället och det bredaste leendet smittar sig sin väg ända ner i min minsta smilgrop. Det lägger sig till ro där. Och jag påminns om dansen på miljöpartiets valvaka. Den glada segerdansen!

Vi måste ta tillbaka rätten till att tycka att blå blommor med gult i mitten helt enkelt är; vackra blå blommor. Små oskyldiga blommor kan aldrig symbolisera ett bortvänd ansikte. 

Jag vänder andra kinden mot piedestalen igen. Ler mot bokmärkesblommorna. Och tänker på alla fina människor som finns i världen. Faktiskt!

:)
/helena

söndag 25 maj 2014

lördag 24 maj 2014

Busy busy på senvårvis


Vasen, som ropade på mig dagen efter att jag hade lovsjungit just det ordet härinne. Vasen som nog är en burk. En burk som inte saknar sitt lock, för den är så duktig på sin nya uppgift - att agera vas åt allehanda olika blomster.

Vasen, som får representera hur det känns just nu - allehanda står det på den. Och allehanda känns det här veckoslutet. Dagar fyllda av allehanda ting som måste göras, som man vill göra. Fyllda av allehanda händelser som gärna hade fått inträffa en annan helg, så att man hade kunnat koncentrera sig lite. Landat lite.


Well well, det doftar i-landsproblem över hela resonemanget här. Eller stinker? För vad är det som är så jobbigt och svårt med att fira Mors Dag egentligen? Eller med att gå och göra sin lilla lilla, men viktiga, röst hörd i den stora stora Europa-kören? Eller med att titta på Hockey-VM? (fast just i detta nu ligger vi förstås under med två mål...)

Eller för den delen med att njuta av det vackra, men ombytliga senvårvädret? Senvår - vad säger ni om det? Har jag skapat ett nytt begrepp här tros? Vågar inte googla det, för då visar det sig säkert att jag inte var först. Senvåren som inträffar alldeles innan försommaren kommer hit. Låter bra, tycker jag.


Alf H. ska få avsluta åt mig, för jag har ju sååå mycket annat viktigt att göra. Som att lägga in och redigera alla fotona från den stora textila invigningen igår. Håhåjaja.

Genväg
Ifall vetenskapen får hålla på
så är det min fasta förhoppning
att snarligen kommer det dagar då
vi fortplantas genom knoppning.

/P.A. Krylstedt alias Alf Henrikson


:)
/helena

ps Kul kul, men det skulle förstås innebära att alla underbara mödrar där ute inte skulle behövas lika mycket, och det vore väl ändå lite synd? Här kan ni läsa en liten sak som jag skrev förra året med fokus på mor - min egen finns med på bild, hon är så söt när hon springer över ängen där. Och här kan ni ser lite mer av allehanda-vasen och av framsidan på den lilla Morsdagstallriken som nyligen fyllde på min nätta samling från B&G.

fredag 23 maj 2014

torsdag 22 maj 2014

House of knowledge


Det vore inte helt orimligt att anta att här skulle skrivas något om allt som är på gång i min lilla stad just nu. Det vore inte heller helt ologiskt att förvänta sig en lång utläggning om att Textile Fashion Center äntligen invigs nu på fredag den 23:e maj. Med pompa och ståt och Moneybrother (Anders Wendin)! Bland mycket annat.

Och att jag skulle trycka lite extra på det här med att det nya Textilmuseets första utställning har vernissage då också. Kl. 18.00. Iris van Herpen skulle man lätt kunna tro att jag skulle nämna.

Kanske kunde man också förvänta sig ett beskrivande - och lite för långt - citat. Ungefär så här: "Med sina spektakulära klädskulpturer har Iris van Herpen gjort kometkarriär inom den internationella modescenen. I hennes konceptuella verk förenas mode och konst till visuellt häpnadsväckande resultat med ett ofta både organiskt och futuristiskt uttryck. Hennes experimentella verk visas nu för första gången i Sverige där både minutiöst handarbete, de senaste materialen och teknikerna som 3D-printing finns med. ..."

Att den bokstavligen stora skulpturen av Jaume Plensa ska invigas redan idag - den 22:e maj - vore nästan en självklarhet att förvänta sig att jag skulle skvallra lite extra om. Ytterligare en världskonstnär permanent representerad i lilla Borås! Ingen småsak direkt.

En rad om att årets skulpturbiennal också startar upp nu i helgen skulle väl inte direkt göra ont? Och en rad om att jag är extra nyfiken på bysten som sägs föreställa landets första bankrånare skadar väl inte någon?

Wholly! Att jag skulle fortsätta med att berätta för er om vår lokala och mycket välkända skulptör Eva Hild, och att jag sedan i en snabbt förbiflygande bisats skulle tala om för er att hennes skulptur har fått flytta en liten bit nu, för att komma lite närmre pudelns kärna det nya textila centret, borde vara på sin plats. Jag menar, Wholly är ju så genomträngande vacker, magisk och evigt fantasieggande!

Allt det där borde jag säkert sagt något om, men jag vill bara säga en sak. Klaga på en sak: Att vissa väl valda delar av den lokala pressen inte kan skilja på orden täckelse och täcke. !?! Hög tid för ett par upplysande citat känner jag.

Alltså, direkt hämtat ur Svenska Akademiens Ordbok: "Täckelse - större, täckande stycke tyg e.d. särsk. över nyskapat konstverk {jfr förlåt}: borgmästaren lät ~t falla och monumentet var invigt. Täcke - större, rektangulärt, dubbelt tygstycke, stoppat med vadd, dun, konstfiber e.d., som används i bädd för att täcka och värma kroppen... ;hon kröp ner under ~t och somnade snart. ..."

:)
/helena