tisdag 10 maj 2022

Fem särskilt fina - städa bort & fram

Ett alldeles utmärkt sätt att hitta Fem särskilt fina vintage-saker, är när de rent praktiskt faktiskt råkar hamna bredvid varandra. Som när man städar. 

Här rensades ut en del DVD-filmer, bland annat. Några behöll jag bara skivorna till, för att de funkar lika bra som uttjänta CD:s gör till coasters under dricksglas, ni vet. Bara att sätta en osynlig tejpbit på baksidan i mitten - och plötsligt har du ett tämligen unikt och användbart underlägg.

Det här med cigaretten på behöll jag som en påminnelse, för att vi måste fortsätta påminna alla rökare om att inte slänga sina fimpar överallt. Har alltid tyckt att rökning varit ett rent orent otyg, men när jag förstod exakt hur mycket mikroplast som hamnar i naturen på grund av alla slarvigt slängda fimpar, då tog min avsky inför rökning en ny vändning. Det finns absolut inget romantiskt skimmer över det här med rökning. Eller hur?

Men jag kan ändå inte låta bli att beundra alla vackra och fantasifulla föremål som skapades i samband med den otäcka vanan att röka. Etuier. Askfat. Och sådana här små cigarettbehållare i porslin. Den här är så fin, med sina ditsatta blommor utanpå. Numera lever den ett nytt och rökfritt liv tillsammans med några suddgummin, ett par gem och en passare.

Se där - mannen! Den lille mannen, och hans första egna fotoalbum. Väldigt snygg design på den här framsidan, måste jag säga. Och tidstypiska färger.

Medan den något yngre versionen av mannen fortsätter stapla ved, beundrar vi det nyfikna bokstödet med gulliga prickar och lång hals. Här finns också konsten, den här gången i form av en nattlig litografi-bebyggelse skapad av bästa Kulo Green.

Det var det. Fem särskilt fina vintage-ting. Nu blir det strax mera konst, i ps:et.

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps Vi högläser flera böcker för varandra just nu, mannen och jag. Bland annat en samling med kortare berättelser av nobelpristagaren Saul Bellow. "Och hur har dagen varit?" heter den vi tar oss igenom just nu. Tänkte bjuda er på ett par tänkvärda meningar därifrån:

"... Samhället struntade hur som helst i konsten, det var upptaget av andra saker, och konsten blev de intellektuellas leksak. Riktiga målare, riktigt måleri, sånt är mycket sällsynt. Det finns massor av bildade människor, och allesammans kan tala om för en att dom håller styvt på poesi, filosofi eller måleri, men dom vet inget om såna saker, utövar dom inte, bryr sig egentligen inte om dom, uppoffrar ingenting för dom och har egentligen inte ett skvatt till övers för dom - kan varken läsa eller se eller höra. Deras verkliga intressen är kommersiella, yrkesmässiga, politiska, sexuella, ekonomiska. Dom lever inte för konsten, med konsten, genom konsten. ..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar