torsdag 4 januari 2018

Three wishes (med underrubriken - konsten att välja)


För det första: Önskar så att det gick att välja bort allt valtjafs.

Antar att jag har kommit till den ålder då det blir mer eller mindre oundvikligt att önska att man slapp höra eländet en gång till. Jag pratar om valet. Valet med stort V, i höst. Om det bara inte upptog så mycket av medieutrymmet (för att inte tala om hela luftrummet!), stal så mycket fokus från det som är viktigt på riktigt.

Min förhoppning är att valåret 2018 blir ett år där det gröna kommer på första plats, och att vi slipper lyssna på alla ofruktbara anklagelser mellan block- och partigränser. Att vi slipper ta del av fler partier som först öppnar och sedan stänger sina hjärtan igen. Låt dem då hellre förbli stängda hela tiden - då vet vi åtminstone var vi har er...


För det andra: Att fler ska våga inse att ingen människa är en ö. Att vi är här i världen tillsammans.

Så självklart, ändå verkar det som att så många har svårt att förstå att vi måste välja med utgångspunkt från allas bästa. Det går inte att välja bara utifrån min och de närmast sörjandes situation. Vi måste våga välja varandra. Välja de bästa alternativen för varandra. Våga vara feminister. ALLA är feminister egentligen - det är jag övertygad om. De som säger sig inte vara det - de har bara ingen aning om att det viktigaste f-ordet "bara" är en omskrivning för medmänsklighet, solidaritet och allas lika värde. Allas lika rätt- och skyldigheter.


För det tredje: Att alla ska ha en trygg plats att leva på. Att alla ska ha en plats där de kan välja mellan lugn och ro. Eller kanske ännu hellre; en plats där man slipper välja mellan lugn och ro.

För egen del längtar jag efter lugn och skriv-ro 2018. Och att min mapp där jag samlar på positiva nyheter ska växa sig större och större. Det kan vara något stort - som att kärnvapenfrågan sätts i fokus med hjälp av ett nobelpris - eller något i mindre skala - som att en elev räddar livet på sin lärare som satt en äppelbit i halsen!

Mappen med positiva nyheter ska få mig att orka fortsätta ta del av världsverkligheten, som den är. Även om jag inte önskar något hellre än att aldrig mer behöva läsa att 23 civila har dödats i Syrien igen. Eller att ekot från det bruna stöveltrampet ökar i volym i takt med att ignoransen, nonchalansen, okunnigheten, faktaresistensen och historielösheten ökar.

Låt oss suga åt oss alla positiva förändringar som kommer att försätta ske 2018! Låt oss suga i oss dem som törstiga läskpapper! Samtidigt som vi fortsätter vara vakna och hålla ögonen öppna inför jordens tuffa utmaningar och våra medmänniskors utsatta livsvillkor runt om i HELA världen.

<3
/helena

ps Och glöm inte att vi måste välja för miljöns bästa. Så ofta vi orkar och har möjlighet. Gärna göra ett aktivt grönt val varje dag. Vet att det kanske låter både snusförnuftigt och tjatigt i mångas öron, men... Om alla gör något, då behöver faktiskt ingen göra så mycket att den inte alls orkar fortsätta bry sig om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar