måndag 3 januari 2011

Colin Firth. Är inte med i alla.


Något nyårslöfte om att damma mer har jag inte avlagt... i år heller.... Aldrig att jag skulle prioritera bort bloggandet & annat livsviktigt :)  för att umgås med fröken dammvippa och herr microtrasa! 

Nej, inga nyårslöften, men vid varje årsslut brukar vi göra en sammanställning, av de bästa filmerna som vi har sett, under året som gått. Mannen och jag. Film är ett av våra största gemensamma intressen och vi försöker se så många vi bara hinner. Jag minns att det året "vi blev med katt", gick filmtittningsstatistiken ner rejält *ler*. De flesta filmerna avnjuts numera här hemma, på DVD:N, med oss djupt nersjunkna i soffan, det blir tyvärr inte så många biobesök som förr. Man blir väl lite bekvämare med åren :) plus att många av de riktigt bra, lite "smalare" filmerna , bara visas på biografer i de allra största städerna.

Annars säger jag bara: FILMFESTIVAL, finns det något bättre sätt att få en totalupplevelse runt ämnet? Jag tror inte det! Alla sorter; långa, korta, från alla håll av världen, fiction & dokumentärer, långtråkiga & tårdrypande, gastkramande & hjärteknipande... You name it! + alla seminarier, föreläsningar och möten med filmfolk. Det är verkligt cineast-fantastiskt! Göteborgs filmfestival 2011, 28jan-7feb, börjar ju snart, jag hoppas att vi får möjlighet att åka, de få milen dit. För den bästa av filmupplevelser. Läs gärna om årets tema, Närvaro, eller ta en titt på årets affisch, av den kände konstnären Lars Lerin. Några bildexempel på Lerins konst.

Tillbaka till mannens & min lista över de bästa filmer vi såg 2010. Det händer att vi ser relativt nysläppta DVDs, men oftast dröjer det ett tag (eller mer :) innan vi hinner se dem. En och annan gammal goding, blir det förstås också, ibland.

Jag vill bara nämna ett par stycken som ni inte får missa, om ni inte har hunnit se dem än. Den första jag vill rekommendera visas, på Tv redan i morgon (svt 1), eller egentligen i övermorgon, då den sänds sent, precis efter midnatt. De andras liv. Tysk thriller ifrån 2005-06. Låt er inte avskräckas av att handlingen utspelas i Östtyskland 1984, inte så färgglad ;) men bra. Jag har älskat dig så länge, en fransk film med den fantastiska Kristin Scott Thomas i huvudrollen. Missa inte den! Den norska; De osynliga. Ett ord: kyrkorgel! Alla tre dessa filmer har allvarliga handlingar, med mycket starka känslor inblandade. Viktiga & välspelade. Flera av de amerikanska filmerna, på vår lista, känner nog de allra flesta redan till, så jag väljer bara att nämna Seven pounds, mest för att Will Smith verkligen är i sitt esse här. Kanske är det den allvarligaste roll han har spelat? Två svenska filmer finns med på listan, först måste nämnas; Låt den rätte komma in, som nog väldigt många både har sett OCH läst! Den andra filmen heter Man tänker sitt och är en helt underbar filmupplevelse, enligt mig. Inget för den som bara vill avnjuta "en lättsmält rulle", men om du vill stanna upp ett tag och umgås en stund med pojken Sebastian och några av hans grannar, då får du inte missa denna. Det är en mycket bildbaserad film. Många utomhusscener. Sparsmakat med "prat". Ord är (nästan) överflödiga.

Den senaste filmen vi såg var En enda man, förövrigt en urusel översättning från originaltiteln; a single man... Se den, om inte annat, så för att få en härlig tidsresa, tillbaka till 60-talet. Kläder & accesoarer, interiörer & exteriörer. Tjusigt!

Så hörs vi senare.
/helena

ps. Ni känner väl igen Johannes Vermeer, Flicka med pärlörhänge? Just här i form av en bortglömd turistsouvenir, som jag hittade tillsammans med några andra konstkort, på en loppis. Den söta 1600-tals flickan verkar trivas bra där, uppe på vårt dammiga :) skåp. 

1 kommentar: