torsdag 27 januari 2011

Suncatcher


Ser de inte lite stela ut, de sju besättningsmännen, på mitt vikingaskepp i glas? Jag kommer att tänka på strofen; "Vem kan segla förutan vind? Vem kan ro utan åror?", för några åror syns inte till, men vind har de nog... det ser i alla fall  ut att bölja, lite lätt, runt både akter och för. Kanske hade de ändå seglat vilse, när jag navigerade hem dem ifrån en auktion härom veckan...

ELME SWEDEN och JOHN KÄLL, står det att läsa i glaset." Elme glasbruk var ett glasbruk som låg i Älmhults kommun i Kronobergs län. Elme glasbruk var verksamt mellan 1917 och 1970. Det revs 1980." "...Elme glasbruk har under åren tillverkat allt från handblåsta pokaler till stora serier av pressglas." (källa Wikipedia)

Glastavlan är en s.k solfångare, det är meningen att den skall hänga i fönstret och låta sig upplysas av solens strålar. Jag funderar ev. att använda den på något annat sätt? Jag har inte riktigt bestämt var den ska hamna här hemma. Hm. Först funderade jag på att ha den i badrummet, kanske som förvaring av smycken som är på väg från punkt a till punkt b..., men det finns egentligen ingenstans att lägga den i vårt utrymmesbegränsade "våtrum". Nu lutar det åt att vikingarna och deras skepp får husera i köket som ett slags fruktfat? Närmare bestämt fruktmogningsfat. Jag gillar färgkombinationen; Petrol och lime! Eller ska den kanske få stanna i något fönster?

Om tavlans skapare, John Käll, hittar jag inte så mycket information, men HÄR! (klick) finns en utländsk informationsutbytessida, där några uttrycker sin beundran över J.Källs verk.

Så klart blev jag också nyfiken på vad en sådan här 60-tals pjäs kan kosta på 2000-talets marknad. Jag hittade några avslutade auktioner, om ni klickade in er på länken såg ni att 2006, gav någon 300kr, för fyra st av denna typen av "glasobjekt"! I Chicago Antiques, gissar man att en samlare skulle vara beredd att ge 80-90 $!!??, för en tupptavla i samma stil. Visserligen verkar noteringen vara några år gammal, men ändå!

Här hittar jag just i detta nu, en gul dam i samma serie som tydligen är till salu idag, 27:e jan! På Hallands auktionsverk, lite spännande att följa vad den kommer att gå under klubban för...


vi hörs.
/helena

ps Jaha, ni kanske är nyfikna på vad jag gav för mitt vikingsskepp? 5 kronor..:)

5 kommentarer:

 1. Vilket kap du har gjort! Jag gillar den turkosa färgen.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 2. Hej Åse. Kul du gillar John Källs glas. John Käll, 1922-1998, var min far. Han var verksam som reklamtecknare i Älmhult och också en stor konst och kulturpersonlighet. Har varit ett flertal minnesutställning om hans kreativa livsgärning. Kika gärna in på hemsida:konstnar-john-kall.webnode.se.

  /Staffan Käll

  SvaraRadera
 3. Staffan: Även om det är till kommentatören Åse du riktar dina rader här, så vill jag ändå tacka för informationen om din far. Jag har förstått på frekvensen av just sökordet - John Käll - att han var/är en mycket populär konstnär. Din sida tittar jag, vid tillfälle, gärna närmre på.

  mvh helena (som skriver och fotar och driver bloggen eviga kvinnor-vintage)

  Ps. Det vackra vikingaskeppet skänkte jag så småningom vidare till en välgörenhetsbutik. Jag såg att de märkte det med 275 kronor på prislappen.

  SvaraRadera
 4. Tackar, ser nu att jag skrev Åse men menade såklart att kommentaren var till dig Helena som driver din sida.För att få upp sidan om John Käll måste du ange http adressen jag skrev ovan. På sökmotor blir det ingen träff.

  Happy Christmas!

  SvaraRadera
 5. Staffan: Aha, bra, då vet jag hur jag säkert tar mig till sidan.

  Tack & god fortsättning!

  /helena

  SvaraRadera