måndag 31 januari 2011

mera Kiira och Lehtolainen, kiitos!


Helgen kom och gick. Med bandy, konståkning, skidor och handboll... bara sport. Det kan vara avkopplande och kul att titta på "vinterstudion" med Pops, på helgerna, men ibland blir det lite för mycket.

Som jag skrev häromdan så är jag väldigt förtjust i att titta på just konståkning. Det kan man verkligen kalla idrott! Matchohockeygrabbarna (har jag skapat ett nytt ord?) kan slänga sig i väggen. Jag menar de har ju en massa skydd på kroppen, när de ramlar, huller om buller, på isen. Jämför det med de ofta små, tunna, skridskodamerna,(jag fattar att de också måste ha en massa muskler, fast inte så uppenbara) de faller på isen helt utan skydd, ibland mitt i en piruett ifrån hög höjd! Och reser sig upp, fortsätter sitt program, inte läge för något inbyte där inte, med ett leende på läpparna. DET kallar jag idrottsmän och kvinnor! På hög nivå.

Så vackert att se på!! Så vackra komponenter! Hör bara på språket; Salchow, ögel, Axel, flip. Biellmannpiruett, flygskär, mm låter lika vackert som det ser ut! Här! kan ni gå in och lära er :) hur man utför en Salchow, instruktören heter Nancy Kerrigan. Kom ni ihåg henne? Det var hon som blev skadad av en avundsjuk kollegas?! man. Skönheten (Kerrigan) och Odjuret (Tonya Harding), kom de att kallas i media, efter den "incidenten". Mer intriger än i en påhittad thriller, bubblar under ytan, där ute på isen... Storyn blev dessutom tv-film!

Egentligen skrev jag allt det här om konståkning för att jag ville berätta om en jättebra bok, en deckare vars handling just utspelar sig i konståkningskretsar! "Dödsspiralen" av Leena Lehtolainen, är definitivt en av de bästa spänningsromaner jag har läst. OCH jag har läst många genom åren! Jag började så smått redan som tonåring, med den lite småputtriga Hassel-serien av Olov Svedelid, sedan har jag, som  så många andra, läst min Wallander och en hel del andra "thrillers" i bokform, ömsom vatten ömsom vin, som det heter. Så jag tror att ni vågar lita på mig när jag säger att Lehtolainens böcker är bra!

Här! kan ni förresten läsa om "10 trender bokåret 2011", bl a om den svenska deckarens förutspådda framtid...

Så fort jag ser den minsta skymt av en konståkare, nuförtiden, så kommer jag att tänka på "Dödsspiralen". I helgen var inget undantag... särskilt de finska åkarna, med Kiira Korpi i främsta led, får minnet att gå i spinn :). Maria Kallio, heter den kvinnliga huvudpersonen. Förresten en  mycket sympatisk kvinna. Jag har för mig att några av Lehtolainens böcker även har filmatiserats och visats i svensk tv. Eftersom "Dödsspiralen"har några år på nacken och böcker, tyvärr, är en så snabb handelsvara idag, blir den nog svår att få tag på, i bokhandeln. På ett bibliotek med en välsorterad deckarhylla kanske? Bara ni inte gör så här!(klick!) *ler*. På Adlibris hittade jag i alla fall några av hennes senare utgivna alster, visserligen tillfälligt slut, men... På finska finns de förstås att få tag i... men min finska är tyvärr- obefintlig, nästan :).


Så hörs vi, i februari.
/helena


ps En annan riktigt bra kvinnlig deckarförfattare är Karin Wahlberg , hon skriver på svenska... och de flesta av hennes böcker finns att lägga direkt "i kundkorgen"; Här! "Flicka med majblommorna & "Blocket", heter de två som jag kommer ihåg att jag har läst av henne. En sprillans ny bok kom dock ut så sent som i november!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar