måndag 17 januari 2011

Räkna med Elsy!


Något av det bästa med att gå på auktioner, som ni säkert har förstått att jag gör lite nu & då, tycker jag är historierna bakom föremålen. Ofta handlar det om dödsboauktioner och där rör man sig bokstavligen, mitt bland folks kvarlevande saker (kvarlevor, låter så trist:). Att få gå omkring i delar av en människas liv, känns förpliktigande. Som att man har fått ett ansvar att förvalta. Det skulle upplevas respektlöst om det slets och revs i de gamla sakerna. Nu pratar jag då inte om allmängods som hushållsartiklar, tv-apparater, dammsugare o dyl. Nej, jag tänker på det som kan kallas för; tillhörigheter, personliga minnen, ting som legat en individ speciellt varmt om hjärtat. Omhuldade, ovärderliga, oersättliga. Det behöver inte vara något speciellt i en främlings ögon, men för just Dig är det vackrare och dyrbarare än all världens guld och diamanter.
När jag startade evigakvinnor-bloggen för ett par månader sedan...det är faktiskt 3-månadersjubileum, just denna veckan :) då i mitt första inlägg lovade jag att återkomma till tanken bakom bloggens namn. Så klart vill jag hylla KVINNAN, genom tiderna. Då & nu. Förr & idag. Det är en tanke. En annan tanke berör några alldeles speciella föremål, köpta på auktion, som tillhört E-viga kvinnor! En av dem är Elsy, jag tror i alla fall att det står Elsy och inte Elsa.

                                  " 1:a pris i räkning den 12/3 1949
                                       Elsy gratuleras!
                                                      Fröken. "

Står det på baksidan av den lilla tavlan. Det gör mig lite extra varm om hjärteroten att veta, att just den lilla fina bilden, vann Elsy för över fyrtio år sedan! Jag som dessutom aldrig var någon direkt stjärna, inom matematikens kluriga värld, imponeras dessutom av hennes kunskaper i ämnet och vill instämma i Frökens gratulationer!

Nu står den lilla tavlan  i vårt kök. Den gör mig glad OCH får mig att vilja baka lite oftare...

Därför ska jag försöka hinna/orka baka en kladdkaka idag eller imorgon, vi har lite att fira denna veckan, här hemma... Nej, jag pratar inte om bloggjubiléet... bara...

så hörs vi snart.
/helena

ps Bli inte förvånade om det dyker upp fler E-viga kvinnor, snart, på en blogg nära Dig!

2 kommentarer:

  1. Håller verkligen med dig , för mig har de vackra gamla föremålen en själ , en historia som man får äran att förvalta. Mannen som bodde i vårt hus för många år sedan har lämnat små avtryck efter sig lite här o var o det är så mysigt.

    Må så gott ! Betty

    SvaraRadera
  2. Betty: Låter spännande med de där små avtrycken... det är verkligen sådant som gör att ett hus får "en levande själ". Säger jag sittande i min miljonprogramslägenhet :) (den är i alla fall bostadsrätt numera :)

    /helena

    SvaraRadera