tisdag 22 februari 2011

Percy var ingen mes!


En och annan kråkspark kan kanske avslöja oss människor. Jag menar angående hur många år vi sitter inne med... men tänk att bokstavligen kunna räkna ut åldern. Ådringen. Årsringarna. Åldern. Finns det något vackrare än trä?! Naturmaterial! Ja, jag har en egen stubbe i vardagsrummet!

Hur många föremål har inte snickrats fram ur det svenska virket? Genom historien. Hur många allmogemöbler och för den delen även s.k. Stockholmsarbeten? Hur många händiga män (och kvinnor?) har inte suttit vid de hemsnickrade köksborden och täljt sig ett bruksföremål. Eller en skogspromenad, med täljkniven i handen, som slutat med något bara till lyst. Något framtäljt av ren glädje. Kanske sittandes direkt på en stubbe...

På baksidan av fågelns lilla sittpinne står det E. Benjaminsson. BLÅMES, 1995. Visst är den fin, min lilla blå/gula pippi?!

Arthur Percy heter konstnären/formgivaren som har designat den fantastiska tallriken. Han var konstnärlig ledare vid Gefle Porslinsfabrik 1923-1953, men han fortsatte att arbeta för fabriken ända till 1959. "...Percys frodiga formspråk, hans måleriska berättarglädje och sinne för det dekorativa kom att prägla det mesta av Gefles produkter i över trettio år..." (Ur Antikvärlden nummer 3, 2011)
Här, klick! kan ni, bl a, läsa historien om en promenad i Kungsträdgården som blev en avgörande händelse i Percys liv!

Läs gärna mer om Arthur Percy (klicka för fin bild) och Gefle Porslinsfabrik i det senaste numret av Antikvärlden. En intressant artikel skriven av Märta Holkers och illusterat med många vackra bilder (foto: Anna Kern, styling: Anna O Söderström) på Gefles alla fantastiska former och DEKORER. Bla min favorit Hyacint.

Glöm nu inte att jag lottar ut en annan härlig designfavorit; Kosta Bodas Mine-glas. Design Ulrica Hydman Vallien! Alla är välkomna att delta. Klicka bara in dig på bilden högst upp i högermarginalen och gå in och lämna en kommentar! Lycka till!


Så hörs vi snart.
/helena


ps Visste ni att i höstas klubbades en "Vinbål med lock",(hinner ni inget annat så måste ni , måste! klicka in er på vinbålen. Fantastisk och pris fick den också; 1925 i Paris) Modell formgiven av Arthur Percy 1923-25, på Stockholms Auktionsverk Moderna (hösten) 2010 för 21 000 kronor. Sedan får ni klicka in er på FABRIKEN!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar