fredag 11 februari 2011

Botten upp


När jag var i 10-årsåldern fick jag diagnosen giftstruma, eller hypertyreos som det heter på fackspråk. En s.k autoimmun sjukdom, dvs kroppen attackerar, på sätt och vis, sig själv. I flera år försökte man medicinera bort symptomen, det lyckades till viss del, men så fort läkemedlen togs bort blev jag sjuk igen. När jag var fjorton år bestämdes det att jag skulle opereras. Nästan hela sköldkörteln opererades bort. Ofta tar man medvetet bort "lite för mycket" av sköldkörteln, för att kroppen skall sluta gå på högvarv. Effekten blir då, oftast, att man får en underfunktion istället, hypotyreos. För att kompensera det måste man lägga till en dos hormoner, i jakten på en så naturlig hormonbalans som möjligt. Så naturligt det nu kan bli med ett syntetiskt hormon, som ersättning för kroppens egna. Medicinen får man i regel äta livet ut.

Bli blodgivare! Jag vet inte hur många gånger under min uppväxt som jag stötte på det budskapet. Varje gång jag var och lämnade blodprov, hormonnivåerna måste kollas lite då & då, tittade jag längtande på skylten, jo, ni läste rätt längtande! Det var en stark önskan, att få hjälpa andra och hur kan man göra det på ett bättre sätt, än genom att lämna en del av sig själv, till någonannan. En viktig del. Blodet. Till en främling. Det lät nästan lite romantiskt och herioskt. Tyckte den unga helena. *ler*. Som en riktig kärleksförklaring!

Förbaskade medicin! Det var den som satte P för mina hjältemodiga planer. Vissa mediciner är okej att äta och ändå lämna blod, andra inte. Min tillhörde alltså Inte-kategorin!

Tills en dag, jag var nog i tjugofemårsåldern, när jag fick syn på en text som informerade om att NU gick det alldeles utmärkt att bli blodgivare, även om man äter Levaxin! Lycka! Jag skulle äntligen få ge med hjärtat!
Till saken hör att mannen varit blodgivare i större delen av sitt vuxna liv. Så under en period av våra liv, var vi två hjältar i familjen!  

Rörstrand tillverkade muggar, i Swedish grace-stil, unikt till blodcentralerna. I Swedish grace-familjen ingår det numera en mugg, till försäljning, men den är inte exakt likadan som våra, de är fortfarande unika. Även om man kan behöva... ett handtag... ibland.

Jag tror att jag behöver ett, eller ett par, rosa handtag. Gärna med tillhörande mugg/ar. 
:)
Så hörs vi snart.
/helena


ps Det är inge-n vanlig dag i dag... det är din namnsdag! Grattis!  Nä, jag tänker inte börja gratulera hela almanackan, bara när det är någon speciell, som igår.... OCH idag!

ps2 "Kärleksförklaring" är en handtryckt bricka i design av: Eva A Holmström. Agraff Design. Det var några år sedan jag köpte den så jag vet, tyvärr inte, om just den produkten finns kvar i sortimentet.

1 kommentar:

  1. Vad bra att du fick hjälp genom operation.

    Dessutom fint av dej att vilja hjälpa andra och bra att din önskan blev uppfylld.

    Sov gott.//Lissen

    SvaraRadera