söndag 27 februari 2011

"Goda chanser för liv i rymden"


"Sedan det så kallade Kepler-teleskopet sköts upp i rymden för två år sedan har över 1.200 planeter hittats i andra solsystem som liknar jordens..."
"...Det kom fram på ett symposium på Uppsala Universitet där astronomen Geoffrey Marcy informerade om de senaste upptäckterna och konstaterade att det finns goda chanser för liv i rymden.."

Jag blev så glad när jag hittade det fina Gustavsbergsfatet på Myrorna i fredags. Det finns så många roliga tallrikar med motiv. Ibland kan man få för sig att de tillverkade en minnestallrik för varje tillfälle. Då. På 70-talet.

Hoppas att ni ser vad det står på baksidan (sorry, lite murrig bild, men den går ju att klicka upp!) UNITED NATIONS CONFERENCE ON THE HUMAN ENVIRONMENT. När jag var 2 år höll, alltså, FN en miljökonferens i Stockholm. Visst är den grafiskt stilrent snygg med sin blå/vita logga? Dessutom i bästa benporslinet. Lika bra kvalité på materialet i en sådan här minnestallrik som i vilken benporslinsservis som helst. Heja Gustavsberg!

Citaten i rubriken och överst i inlägget läste jag på Text-Tv igår. Blev lite Twilight Zone-känsla, jag menar den snart 40 år gamla tallriken, som påminner oss om att kampen för miljön har pågått länge och konstaterar ; "only one earth" tillsammans med upptäckten av de 1.200 planeterna, 2011. Enligt ovan nämnda Marcy ligger var tjugonde planet, av de 1.200, så bra i förhållande till sin sol att temperaturen möjliggör liv.

Hoppsan... Is there anybody out there? 
:)

Vi hörs.
/helena


ps Författaren, Nobelpristagaren och natur- och miljövännen, Harry Martinsson sa; "det är ont om jordklot". Undrar om han hade rätt. Det är nog bäst att vi försöker vara rädda om vårt ett tag till. För säkerhets skull.

pps FABRIKEN! är det också söndag, hela dagen. Se efter själva om ni inte tror på mig. :)

6 kommentarer:

 1. Jag tror att det finns mycket som vi inte vet och känner till. Vi är ju egentligen hur små som helst i det stora oändliga.
  Men det jordklot vi har, finns det ju faktiskt bara ett av (även om det finns andra någon annanstans) så vi måste vara rädd om det. Frågan är om vi hinner vända innan vi stjälper över så att säga. Man får bara hoppas!

  SvaraRadera
 2. Tallrikarna är verkligen fina, kul med lite historia också.

  SvaraRadera
 3. Oj! Snacka om historiens vingslag! (Och lite deprimerande att vi inte kommit längre i vårt miljötänk och medvetande...)

  SvaraRadera
 4. Kul med en tallrik med historia! Texten på baksidan var intressant, det är ju inte många tallrikar som har en historia med sig på det sättet.
  Jo, vi borde alla lära oss att värna mer om det enda jordklot vi har...
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 5. Maria: Ja, han var så klok Harry M. Gott om jordklot är det ju inte, i alla fall inte i närheten... :)

  Randiga Tr... (Britt-Marie, är det väl?): Kul att kunna bidra med lite historiakunskaper så här på självaste söndagen. :)

  Helena: Det är konstigt att tidigare generationer inte miljö-tänktetill bättre och mer, VI får väl ändå inte vara för hårda mot oss själva, vi sopsorterar ju och gör vad vi kan för att kompensera för tidigare misstag. Heja oss, som bryr oss så gott vi orkar och kan... vi syns på återvinningscentralen... :)

  Lilith: Värna, är ett fint och bra och passande ord, tycker jag! :) En fin söndagskväll åt ditt håll också!

  /helena

  SvaraRadera
 6. Tänk vad det är mycket man inte vet om solsystem. Undrar hur mycket mer som inte är upptäckt.

  Ja vi har EN jord, så det gäller att vara rädd om den.

  Kommer ihåg Gundes 7 nycklar :-).
  Dom flesta av mina har jag fått av mina föräldrar.

  Må så gott. // Kram Lissen

  SvaraRadera