tisdag 15 februari 2011

Med naturen, på tallriken.


Finns det något tråkigare än att diska? Visserligen kan det vara ganska avkopplande och meditativt om man lyckas koppla bort allt annat som man skulle vilja göra istället. Ja, jag tillhör den minoritet som fortfarande diskar för hand. Tråkigt ibland, men om det man diskar ser okej ut, eller gärna mer än okej, så blir diskningen mera uthärdlig.

Besticken känner ni säkert igen; Folke Arströms klassiska Focus, de första besticken med skaft av nylonplast, formgavs 1955. För H55-utställningen.. Focus de luxe, började nytillverkas 2006 och är märkta med årtal för att inte blandas ihop med originalen. Besticken med de välbekanta svarta handtagen, tillverkas  av Gense. En modell man kan hitta secondhand lite här och var, men mina är faktiskt inköpta helt nya, på numera insomnade Duka, för ett par år sedan.  Jag tycker det är viktigt med riktigt fräscha bestick, det kan vara svårt att hitta på andrahandsmarknaden.  Då ska man ha tur och hitta servisdelar/bestick som tillhört någons finservis, kanske endast använt vid speciella tillfällen. Direkt ur vitrinskåpet. Annars är de ofta väldigt repade, mer än välanvända skulle man kunna säga.

Våra våriga tallrikar är däremot inropade på auktion. Knappt en repa syntes i någon ur halvdussinet. Fyra av dem ser helt oanvända ut! 80 kronor fick jag betala för alla sex! Engelska är de och någon finservis kan det nog inte direkt kallas. Rustika, gedigna, vardagstallrikar i 70-80-tals stil. Från modern tid m a o, men ändå med minst ett trettiotal år på nacken. Ironiskt nog går de alldeles utmärk att diska i maskin...

Ni som tittar in här, hos mig, titt som tätt, vet att jag tycker mycket om djur & natur i inredningen, därför gillar jag verkligen mina Greenleaves så mycket. Jo, de heter så, även om de egentligen går lite mer åt det brunare hållet. Stonhenge, oven-to-tableware, Midwinter. Member of the wedgewood group, står det på baksidan av dem.


Nä, nu måste jag nog fortsätta att diska...
Så hörs vi snart.
/helena

ps Glöm inte att kika in på gårdagens inlägg Tävlingsteaser, bara att kommentera, om du vill vinna dig ett trevligt bordssällskap! Scrolla neråt eller tryck på bilden längst upp till höger. Oops nu blev jag så exalterad över tävlingen att jag höll på att glömma FABRIKEN!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar