söndag 30 januari 2011

Röda mattan är utrullad!


"Konstens yngsta heter film, barnet av vår tid, ett härligt barn, ofta bråkigt men alltid intressant. Det moderna samhället kan icke tänkas utan filmen. Den är förmedlaren av konst - och ibland konster - ! - av underhållning och ökad kunskap till miljoner människor." Citatet är hämtat ur mitt mer än sjuttio år gamla filmalbum "Stjärnparaden". De kloka orden skrevs redan 1937 av Gösta Ekman d.ä., som "företal" i redan nämnda album, eller förord som vi skulle kalla det idag.


Visst är hon fantastisk när hon skrattar, Greta?! Här får jag lite mer känslan av Gustafsson än Garbo. I det gamla filmalbumet slår man fast att: "GG's liv och strålande karriär torde vara så välkända för alla filmentusiaster, att det väl knappast är möjligt att berätta något nytt om henne." Det drar lite i smilbanden, när man läser det snart 75 år gamla konstaterandet... :)


Vi måste så klart ha ett par glada gossar också! Det passar sig väl inte så här på en tidig söndag att nynna på "Helan går å halvan...", men det är svårt att låta bli. Stan Laurel föddes i England 1895 och började sin skådespelarbana, där på hemmaplan, innan han for över till Amerkatt :) för att pröva lyckan, som det heter. Av en lycklig slump träffade han den fete Hardy.( sorry, inte pk att kalla någon för fet på 2000-talet, men på trettiotalet hade ordet inte blivit speciellt laddat ännu och fenomenet fetma fanns väl inte på kartan, inte ens i Amerika) I alla fall , Oliver Hardy född 1892 i Madison U. S . A. (jo, de var noga med punkterna här, på den tiden:) säger om sitt och Laurels kamratskap: "att det alltid varit Laurel som tänkt för dem båda. Han är nämnligen en mästare i konsten att försätta sin vän i lustiga situationer, när de filma tillsammans."


Vad säger ni ska vi ta lite filmfrågor? Det kunde väl vara passande så här i festivaltider!


Kan/vill ni svara på ett par frågor så vore det kul, tycker jag! Jag litar på att det blir lagom o-googlade svar :) OCH att ni inte kikar för mycket på varandra i kommentarsfältet. För det är där jag vill "höra" era svarsförslag! Vem vet? Kanske kan jag t.o.m skaka fram ett par trevliga priser, om någon visar sig riktigt "på styva linan" (känns inte det uttrycket lite trettiotal?) Om nu det här med bara ära och berömmelse, har blivit fullständigt omodernt... :)  Då kör vi!
Ämnena är uppifrån och ner :

  • Hollywood
  • Skratt & skräck
  • Skådespelare
  • Sverige
  • Europa
  • Blandat
Lycka till!

Så hörs vi senare.
/helena

ps. Om ni inte har fått nog av film kan ni alltid kika in på fredagens inlägg "Puttin on the top hat" (där finns förresten några fler frågor:)  eller klicka in er på bilden överst i högermarginalen (med glasögon och fodral) där hittar ni en sammanfattning av några av de bästa filmerna jag & mannen såg, förra året!
ps2FABRIKEN! hittar ni många fler söndagsbilder/berättelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar