måndag 21 februari 2011

Inte bara svart/vitt


På gamla svart-vita fotografier ser man verkligen att gråskalan kan vara, är, vacker. Tänk att det finns så många nyanser av en färg som så ofta har varit missförstådd: Grå. Där, mitt emellan de ständigt, i inredningskretsar, så omhuldade kändisarna, Svart och Vit, bor ett helt spektrum av grått.

Grafit & Antracit Grå, visst låter det som ett gammalt strävsamt par!

Djupt ner i en smutsig låda med diverse papper, ett antal planscher, ett par bortglömda litografier och lite annat smått och grått gott, låg det fuktskadade vattentornet. Jag betalade inte mer än någon tia, för hela lådan, på auktion. Det var inte ens den här bilden som jag fastnade för, när jag "rotade" i lådan som stod där på golvet i auktionshallen. Jag tror det var en lito föreställande ett skepp i Halmstad hamn som drog mina blickar till sig. Då.

När jag kom hem såg jag fotografiet och som jag såg det! Det är så fint. Titta bara på de små gossarna som försöker gå upp för alla trapporna til vattentornet, med skidor på fötterna. Vilken sportlovsaktivitet! Visste ni förresten att sportlovet i Sverige har sitt ursprung i de s.k. kokslov som infördes 1940 för att spara på uppvärmningen av skolorna? Tyvärr är bilden inte daterad, men jag gissar att det kan handla om 40-50-tal, baserat på det lilla man ser av skid-outfiten. *ler*

Det vackra fotot krävde en vacker inramning, tyckte jag. Så ett par hundralappar spenderades på en fin, men enkel ram.  Så det ni ser är en bra vintageinvestering á la helena.  Tvåkronorsfoto+tvåhundrakronorsinramning!

Vet tyvärr inte med säkerhet vem B. Bergman var/är. Därför låter jag det vara osagt. Kanske var han en lokal kändisfotograf? Kanske kom han ifrån storstaden? I vår hall kan ni, i alla fall, skymta ett annat fotografi av samme fotograf, där han med sin kameralins, har fångat prinsessan Sibylla, kungens mor, på besök i Borås. Borås band-och hängsle, kan man tyda där i bakgrunden. Förmodligen besökte hon också Algots. Vad skulle hon annars besöka i textilstaden no 1?


Så hörs vi snart.
/helena


ps Det inramade vatttentornet ska få hänga på en riktig hedersplats, tänkte jag... på badrumsdörren! :)

4 kommentarer:

 1. Hej Helena!
  Grått är snyggt tycker jag:)

  Visst minns man snöovädret -95! Jag trodde jag skulle kunna ta mig till jobbet men fick vända på parkeringen, hihi! Folk åkte väl skidor inne på Avenyn i Göteborg oxå:) Vilken tidpunkt för din katt att ha ett "äventyr" ute!! Förstår att du trodde att hon inte skulle komma tillbaka! Vad skönt att sagan fick ett lyckligt slut och att hon fortfarande är "alive and kicking":)

  Ha en fin start på veckan!

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 2. mmm, jättefint tycker jag
  kram

  SvaraRadera
 3. Traskar det med skidor uppför en trapp? Härligt med gamla foton.

  SvaraRadera
 4. Jenny: Ja, de är kul de små liven, men jobbigt när man måste oroa sig för dem! Det är ett under att hon fortfarande är alive and kicking :), hon har tyvärr varit sjuk ganska många gånger. Och en gång bröt hon bröstbenet... Suck och pust, men mest pusspåpäls :) ändå!

  Annelie: Tänk att ett vattentorn kan vara så vackert?! :)

  Maria: Ha, ha, visst är det kul, ser jobbigt ut, men förmodligen är det värt det när det bär av ned för backen igen! :)

  /helena

  SvaraRadera