tisdag 24 februari 2015

Kontakt sökes!


För ett tag sedan blev jag påmind om den här lilla boken som stod väl gömd i vår gröna bokhylla. Det var Li Pamp som påminde mig. Ja, inte bokstavligen, hon ringde mig inte personligen och talade om att boken hade hamnat bakom en mycket större bok och därför var i stort sett omöjlig att hitta... Men i avsnitt 6 av Antikmagasinet hade hon, bland andra, bjudit in konstnären och satirikern Christer Themptander, för att prata om affischer.

Affischens 150-åriga historia berördes i denna informativa halvtimma. Med fokus på några av affischens verkliga storhetsårtionden, 1960-70-talen. Då, när politiken fanns på "allas" läppar, och det högljudda missnöjet stod på "alla" barrikader, spelade affischen en viktig roll. Ofta brännbar och politisk. Färgglad och psykedelisk. Tankeväckande. Oroväckande. En kombination av stilla illustration och rörligt intellekt. Asch, det där lät pretto, men jag tror att ni förstår vad jag menar.

I min bok, Themptanders bok, finns det en massa små konstverk. Sextio svartvita minikonstverk, utformade som kontaktannonser. Samma kontaktsökande huvudtema hos alla, men uttrycken varierar. De pendlar mellan allvarets konturer och mera lättsinnighet. Melankolin, svartsynen, ironin och en skön portion lätt galenskap finns där. Som hos oss alla. Glädjen finns förstås där. Och en illa dold desperationen.

Jag har många favoriter, en av dem lyder så här: "Var finns du med Halsbränna och sur mage/Mjäll/Hemorrojder/Näsblod/Skavsår/Röda ögon/Flytningar/Diarré/Förstoppning - svar till MYSIGA HEMMAKVÄLLAR"

Hehe.

Themptanders sida (fullkomligt älskar underrubriken där; "sätter krokben för vaneseendet!") kan ni tjuvkika på några av dessa illustrativa små mästerverk ur boken Kontakt sökes! (Magnus af Petersens & Hjärnstorms förlag, 2000). Gör det. Och se avsnitt sex av Antikmagasinet.

:)
/helena

ps "P.S. För dig som vill använda bokens annonser i aktivt kontaktsökande har sidorna perforerats, så att de lätt kan rivas ut."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar