torsdag 18 juni 2015

Midsommarpimpat!


Funderade först på om jag skulle kalla det hela för "kvinnopimpat sovrum", men det lät kanske lite för, ja, vågat. Vågat på fel sätt. Men kvinnopimpat är faktiskt just precis vad det är! Det finns alltid många kvinnor i vårat sovrum, ehum, så är det. Nu är det fler än vanligt!


Även om det har smugit sig in en högst manlig fruktbarhetssymbol i kvinnomixen. Men det är bara en liten, liten stång. Knappt något att bry sig om. Blink-blink.


Tycker så mycket om min skånska blomsterflicka, hon är lite ovanlig i uttrycket. Ovanlig jämfört med dem man oftast ser. I den mån hon har något ansiktsuttryck alls. En liten näsknopp är allt som behövs. Och en hårknut! En glansig, brunglaserad håruppsättning. Till det; krage, knappar, en randig, vid kjol och saken är midsommar! Hälsingborg kommer hon ifrån. "Made in Sweden". Förmodligen på Deco. Texten under kjolen är lite svårtydd. Det finns nog en signatur där också. Ett par bokstäver, initialer, men jag vet inte säkert hur de ska utläsas. Det är för suddigt.


Tycker om den murriga känslan i mina foton. Känns som att den adderar något till den naturmytiska helgen. Det ska kännas som att det lurar något väsen bakom varje buske. Bakom varje sovrumsdörr. Kanske ett skogsrå? En alv? Och Näcken som hörs spela, vid bäcken, en bit bort?


Eller i närmaste faluröda sagoby. Kanske är det en by som finns på riktigt? Det får vi fråga Kerstin Westin om. Hittade en bordstablett (!) med målat motiv av henne, på en utförsäljning. Det laminerade plasthöljet var sönder, så jag klippte lite vilt i byns nederkant. Ansande gräset med lie liksom. My kind of pyssel. Klipp, klipp i en bordstablett, en klädnypa på en kemtvättsgalge och så är väggprydnaden klar!


Även spegeln har fått sig en dos sommarromantik. I form av självaste Selma Lagerlöf. Något ur fokus går hon här, arm i arm, med sin egen Gösta Berling. Det lilla vykortet kommer från: Förlag AB Herman Anderssons Bokhandel, Karlstad. "Från Selma Lagerlöfsspelen - De blå Sagornas spel - på Kollsberg vid Sunne."


Med Anna Anchers läsande dam (Valmuer på et bord foren en laesende dame. 1905 [udsnit]. Skagens Museum.) i tankarna, börjar min, vår, sommarledighet. Så vill jag sitta. Precis så. Med näsan långt ner i en bra bok. Gärna med ett fång röda vallmor bredvid mig. Eller ute på en äng, under en halvblå himmel, på en vacker filt. Eller i en nybäddad säng. Eller i ett skogsbryn. Eller i soffan med ena ögat på en halvdålig film. Eller på ett sommartomt bibliotek. Eller med ett lätt regn i öronen. Eller...

:)
/helena

ps Er kommer jag givetvis inte att överge, det är inte tanken i alla fall. Jag hoppas på en inspirerande bloggsommar. Kanske känner jag för att delge er mina bästa tips och länkar, kanske blir det mest foton och tankar? Lusten får styra. Lusten till "de redan använda sakerna" förstås. Lusten till att skriva. Och lusten till att blogga!

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Sagobyn du refererar till i en bild ovan ser ut att vara från Öjebyns kyrkstad i Piteå.

    SvaraRadera