fredag 10 november 2023

Konstnärlig frihet...

 ... är väl något som vi bekväma nordbor hittills bara tagit för givet, som en självklarhet. Jag kan inom mig höra Helena engagerat gå upp i falsett över hur betingelserna skiljer sig mellan olika delar av vår värld. På en sparad anteckning från i någon gång i våras kan jag läsa, och jag citerar (för det gjorde hon): "eftersom vi lever i en globaliserad värld tror jag att det är viktigt att komma ihåg att något som sker i en del av världen, påverkar en annan del av världen" Det handlar om Shahidul Alam, fotograf och aktivist från Bangladesh som fängslats för att ha spridit bilder från en demonstration, och kritiserat regimen i en TV-intervju. Han menar att konstnärlig frihet handlar om rätten att finnas till.

Inom psykologisk forskning är det allmänt känt att vi människor är olika på så väldigt många olika sätt, vilket i sig borde få vilken makthavare som helst att inse att det inte fungerar ens på speciellt kort sikt att kväsa människors olikheter på det sätt man har försökt - och fortfarande försöker - i så många länder.

Men...

än så länge kan vi åtnjuta rätten att finnas till i vårt land. Kan vi hjälpas åt att försvara den mot krafter som vill begränsa oss? Såklart vi kan!

Enligt teskedsordens-principen bidrar jag och Helena fortsatt med våra gemensamt framarbetade alster. Här är ett exempel:





är själv osmakligt nöjd med dessa 400-meterslöpare...

Vi hörs, syns och allt däremellan!

/bosse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar