söndag 27 april 2014

En skopa svårsmält, en skopa lättsmält


Såg ni filmen Good (2008)? Om inte - gör det! En film som bygger på en pjäs, och jag har en stark känsla av att pjäsen var bättre än filmen. Alltså att själva storyn förmodligen lämpade sig ännu bättre för scenen.

En film utan lättsmält budskap. "... Millions of "good" people found themselves in a society spiralling into terrible chaos. A film about then, which illuminates the terrors of now. ..."

Men visst, Viggo Mortensen gör som vanligt en gedigen insats i huvudrollen och jag läste någonstans att han såg pjäsen i London någongång i början av 1980-talet och att han själv blev mycket imponerad av den då.

Och nu blir det en krystad övergång här till...eh...något mera lättsmält, nämligen glass. Har ni provat någon av GB:s fem Magnum-kisses än? De lanserades förra året. Mmmen, jag testade den tredje, passionerade, kyssen nyss. Den beskrivs som djup och förvirrande och jag är böjd att hålla med. Hela tiramisun är härligt krämig och kaffesmaken är precis lagom framträdande. En farligt god kall kyss. Kanske som en svalkande godbit till kaffet? Rekommenderas varmt!


När jag sökte runt lite i "glassträsket" hamnade jag på en så intressant sida/sajt: The History Kitchen.

Jag tillhör väl inte direkt kategorin som surfar runt så där jättejättemycket bland alla ögongodisfyllda matsidor därute, men den här matsajten är verkligen i min smak. Den handlar om historien/historierna bakom maten. Bakom rätterna vi ställer på bordet. Var kommer de ifrån? Hur kommer det sig att vi kallar maträtterna som vi gör? Osv.

Här kan ni läsa om glassens långa väg in i vår tid. Referenser till glassliknande rätter finns att finna redan i bibeln, och den förste amerikanske presidenten, George Washington, lär tydligen ha varit en riktig "glassgris". Lincoln lät sig tydligen också väl smaka, särskilt när hans maka Mary Todd serverade bär till den krämiga kalla massan.

Till sist vill jag bara påminna om att säsong två av det välgjorda brittiska kriminaldramat Bletchley circle, vars handling denna gång utspelar sig i början av 1950-talet, börjar sändas alldeles strax. Söndagar kl. 21 i SVT1. Missa inte!

Och om ni, mot förmodan, missade den första säsongen, så går den fortfarande att se här på SVT play i ytterligare tre veckor eller så.

Känns extra skönt att evigakvinnor-bloggen får rekommendera en serie som verkligen klarar det "knepiga" Bechdel-testet med både glans och bravur!

:)
/helena

ps När jag, som en hårslitande galning!, letade bland mina tavlor efter en liten bild med Eiffeltornet på, så hittade jag den här tavlan istället - och två till i samma stil. Allt dammet på och runt dem påminde mig om att det var länge sedan nu som jag köpte dem på Myrorna och att det var alldeles för längesedan som dammsugaren besökte det hörnet av hemmet. 20 kronor styck kostade de, tydligen. Det är inget jag kommer ihåg, men prislapparna hade - som tur var - inte heller blivit bortstädade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar