lördag 27 september 2014

Läs där du står...


  1. För minnenas skull
  2. Teskedsgumman, Pettsson, Pelle Svanslös och alla de andra
  3. Koppla av helt enkelt
  4. Förfalskarna
  5. Vi på vår jord
  6. Mordet på jultomten och andra juldeckare
  7. Hadrianus minnen
  8. Månskensligisten
  9. De fattiga och de rika
  10. Fallskärmar och kyssar
  11. Fru Björks öden och äventyr
  12. Mannen med barnvagnen
  13. Jag reder mig nog
  14. När man skjuter arbetare...
  15. Vildhavre

Jag tänker mig en ny disciplin inom psykoanalysen - Säg mig vad Du har i Din bokhylla, och jag ska tala om för Dig vem Du är. Vad tror ni om det? Visst är det en lite kul tanke? Fast det är klart, jag skulle ju inte bli direkt jättejätteförvånad i fall det redan finns en sådan analysmetod, som praktiseras för glatta livet någonstans där ute, i den stora vida världen. Jag menar, ibland känns det verkligen som att - för att uttrycka sig i ABBA-termer: ... all is said and done.

Men det hindrar inte mig från att tänka tanken att titlarna i din bokhylla berättar något om dig. Och på minst ett sätt är det förstås självklart att de gör det. De talar definitivt om, för någon som går en liten nyfiken lov runt din ordfylldaste hylla, vilka intressen som du har, eller/och vilka du innerst inne önskade att du hade.

Sedan blir ekvationen förstås något mer avancerad när man är flera som delar på bokhylleutrymmet. Då kanske innehållet mer berättar något om vi:et än om jag:et?

Tänkte att ni skulle få analysera mig, eller mannen och mig då, genom de femton titlarna ovan. De utgör en stor del av innehållet i den röda delen av vår bokhylla. Ja, jag vet, det känns lite ointellektuellt att sortera efter färg. Det känns lite mycket 2007 över det hela. Till mitt försvar vill jag säga att när jag en gång, för många år sedan, äntligen kom till skott med en, mer än, välbehövlig bokhyllestädning, så kände jag att det var "tvunget att hända något mer" i hyllorna än bara själva dammningen, för att jag alls skulle orka genomföra projektet. Så då blev det färgsortering och horisontalläge. Många av böckerna ligger alltså ner. Ett mindre praktiskt sätt att förvara sina böcker på får man nog leta väldigt länge efter. Men snyggt är det.

Nåväl. Nästa gång jag rensar, om hundra år eller så, kommer de nog att huller-om-buller-placeras igen. Men det tar vi då. Det tar jag då, för ni tänker förmodligen inte komma hit och hjälpa mig.

Sedan tänker jag mycket på att det är så få titlar i min egen bokhylla som jag faktiskt har läst. Både av dem jag köpt själv, och av mannens del bland titelskörden. Därför bad jag honom rekommendera mig några av hans favoriter för ett tag sedan. Så nu håller jag, med lika delar flummighet och fascination, på att läsa en tre, fyra böcker från vår egen hylla - samtidigt. Det går väl så där. Med att hålla ihop och hålla isär saker från varandra. Det blir iofs lite roligt när man blandar ihop böckernas olika unika innehåll med varandra. Platser, personer och händelser griper in i varandra på ett högst märkligt, men ändå lite spännande sätt. Fast det är nog inget jag riktigt kan rekommendera, i alla fall inte om man vill komma ihåg boken, någon av böckerna, länge efteråt.

  1. Eva Dahlgren (sånger 1978-1982)
  2. Solveig Stenudd
  3. Sarah Brewer
  4. Olov Svedelid
  5. Hubendick
  6. *
  7. Marguerite Yourcenar
  8. Anders Widén
  9. Irwin Shaw
  10. Erica Jong
  11. Jonas Gardell
  12. *
  13. Gerda Antti
  14. Kerstin Thorvall
  15. Jacob Epstein

Tänkte att ni kanske behövde författarna också - i klartext - till respektive titel - för att kunna göra en ordentlig bokpsykeanalys.

:)
/helena

ps *, asterixen betyder i ena fallet att det är en antologi och att författarnas namn därför inte får plats på ryggen. Och i andra fallet står det inget författarnamn alls, på ryggen. Och vem i hela världen orkar lyfta ner en enda bok som ligger så där huvudlöst dumt staplat på tvären, bara för att se vem som har skrivit boken? Hm.

pps Att det var framför just de här röda böckerna som den vackra VECKAN stod, innan den så dramatiskt hamnade på flera andra ställen, har fått mig att fundera lite vidare. Kanske ville, önskade "denne någon", som jag spekulerade om häromdagen, att jag skulle uppmärksamma en av dessa förut så undanskymda titlar? Eller så önskade hen bara att jag skulle ta tag i det faktum att jag inte ens har läst hälften av dessa böcker? Enligt den gamla, numera något omoderna, devisen; gräv där du står.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar