torsdag 11 december 2014

Blått ljus & annat världsligt glitter


"...
1/2 kilo biff samt
1 liter starköl var sjätte timma.
En 15 kilometers promenad varje morgon.
I säng på slaget 11 varje kväll.
Och låt bli att proppa skallen full med saker som du inte begriper.
 ... "

Har känt mig lite under the weather ett tag, skulle nog behöva väl valda delar av det där receptet. Särskilt den sista raden.

Året var 1889, när Jerome K. Jerome skrev ner receptet och resten av Three Men in a Boat (To say nothing of the dog). Häromdagen plockade jag ner vårt översatta 1990-talsex. från bokhyllan. Känns både knasigt och passande att läsa den nu. Passande, med tanke på att den skrevs på Alfred Nobels tid. Passande, med tanke på att jag köpte den till mannen för länge sedan, men aldrig har läst den själv. Passande, med tanke på att ett gott skratt håller doktorn borta eller hur det nu var. Och knasigt, med tanke på att jag gett mig sjutton på att läsa fler kvinnliga författare. Gärna afrikanska. Inte av någon särskild anledning egentligen, mest för att det finns så himla många bra som jag inte har hunnit med.

Och så går jag dessutom och kärar ner mig i Modiano...

Har inte öppnat något av hans högt hyllade alster än, men hela hans smått vilsna uppenbarelse har på något sätt tagit mig med storm. Talet han höll under Nobel-banketten. Mmm. Kärlek på det! Alla talen var förresten bra, även om några var lite mer publikvänliga än andra.

Vår Nobelmeny, här hemma, bestod av falukorv och ugnsgratinerat pulvermos till huvudrätt. Gott. Jo, faktiskt. Och sedan skålade vi för den innovative (om än lite onödigt explosive) Alfred, i en alldeles lagom lämplig liten mängd likör för en onsdagskväll.

:)
/helena

ps Ursäkta bildröran. Orkade inte sortera på något logiskt vis, eller kronologiskt, eller ta bort de foton som kanske inte blev så bra. Men vi kan väl kalla dem Nobeldags-mix eller nåt. Med en liten lätt morgonrocksdekolletagetouch! Orkade inte sortera stavelserna heller, tydligen.

pps SVT har förresten en massa Nobel-godis kvar i tablåerna. Föreläsningar och Snillen spekulerar till exempel. Redan imorgon, fredag, sänder Filmklubben en film med manus skrivet av ingen mindre än mon amour Modiano - Lacombe Lucien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar