fredag 19 december 2014

Prinsen, blommorna och en himla massa tvätt


"Nu under vintern pryder blåa hyacinter upp vid porträttet av drottning Sophia. Hyacinter i de ytterkrukor prins Eugen själv formgav och lät Gustavsberg tillverka omkring år 1914-15. Allt speglas i den italienska byrån från 1780-talet."

Mannen tog på sig skjortan som har en trollslända i armhålan och begav sig till julavslutning med jobbet. Jag har slängt upp fötterna i soffan en stund och bläddrar i Blomsteråret på Waldemarsudde. Även om sommarbilderna känns lockande, så fastnar jag hos de blåa hyacinterna på sidan 81.

Det hänger tvätt överallt. Överallt. Och jag hann aldrig plocka fram min lilla Waldemarsuddekruka till första advent. Brukar alltid tänka att jag ska sätta blåbärsris i den då.

Nu, lagom till krukans hundraårsjubileum har det kommit en ny bok om Waldemarsudde, blommorna och krukan. Och Prinsen förstås. Prins Eugens värld av blommor. Har sett den vackra framsidan lite här och var den senaste tiden, på bloggar och i inredningstidningar. Skulle inte ha något emot att lägga den på bordet jämte mitt något äldre auktionsbokfynd.

Drömmer mig längre bort bland blombladen. Gillar särskilt att det finns skötselråd längst bak i boken, till alla blomsorter som visas. Och så är det kul att se att en del tidsmarkörer från 1980-talet har slunkit in bland allt det andra anrika. Som tidstypiska gardinuppsättningar.

:)
/helena

ps Min "gamla" bok från 1982 finns att beställa second hand. Både på antikvariat.net och bokborsen.se senast jag kollade. Bokbörsen hade flera ex. till skapliga priser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar