lördag 4 april 2015

Påsken måste inte vara gul


Nej, den måste ju faktiskt inte det - vara gul alltså - påsken. Den behöver inte ens vara pastellig faktiskt. Den kan vara röd och grön och blå, om man vill. Och det vill jag! Till att börja med hade jag andra tankar - en del av dem var gula. Jag brukar försöka variera pyntet en aning, tänkte därför låta mina favoritägg ligga kvar i garderoben och ruva i år. Men när jag hittade den röda teburken på Emmaus i skärtorsdags, då visste jag direkt att de måste få komma fram ändå - trääggen. Röda och blåa med småsmå inslag av gult i dekoren. Mina kära ägg, som jag ropade in i en sådan där typisk huller-om-buller-låda, med andra ord en minst sagt blandad pyntlåda, på en auktion för ett antal år sedan.


Och så teburken då! Skulle precis gå ifrån dagens andra second handbutik tomhänt, när jag fick syn på den; klarröd och kantig och med ett så klassiskt temotiv. På ena sidan står två vackra, sidenklädda kvinnor och viftar sig svala med sina solfjädrar. I bakgrunden skymtar ett ståtligt träd och en blommande vikskärm. Förmodligen är burken inte särskilt gammal, men charmig, och den avskavda färgen upptill vittnar om att den är välanvänd. Tillverkad i England är den, som så många gedigna plåtburkar brukar vara.


Strax bortanför den nypyntade lilla sovrumshörnan, pågår livet. Som vanligt. Med obäddade sängar och väntande smutstvätt. Det kan också vara vackert, det alldeles vanliga livet. Åtminstone är det lätt att säga det, när man är på gott påskhumör...


En fågel landade, förstås, också här. Det blir liksom inget riktigt helena-stilleben utan ett eller annat djuriskt inslag. Som ni säkert har märkt.

Och i rhododendrongrenen sitter redan en fjäril och väntar.

:)
/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar