tisdag 26 augusti 2014

Iris Van Herpen!


Hur många av er kan med säkerhet - och så här på rak arm - säga vad ni gjorde den 23:e maj?


Jag kan!


Mannen, Moderådets VD Lotta Ahlvar, jag och en massa annat fint folk befann oss i, för dagen alldeles nyinvigda, Textile Fashion Center.


Utanför hade Jaume Plensas mäktiga och samtidigt så lätta, luftiga bokstavsskulptur; House of Knowledge precis satt sig väl tillrätta. Detta var en dag, och ett tillfälle, som jag hade tänkt att berätta om för länge sedan. Men hur det var, är, så gick tiden... En ramsa som ni säkert också är förargligt välbekanta med.


Så, nu, plötsligt, fick jag en stark känsla av att jag bara måste visa er några av mina foton från utställningen på Textilmuseet som nämnda Lotta Ahlvar hade kommit till vår lilla stad, Borås, för att inviga. Det börjar bli lite bråttom nämligen - om ni vill hinna besöka Iris Van Herpens makalösa skapelser!

Till och med den 28:e september har ni på er, om ni vill se den här unika blandningen av kvinnliga plagg och rena konstverk, i samklang med alla sina inbördes sanslösa, skulpturala former. Därför publicerar jag nu, i elfte timmen, några lagom murriga bilder från en fredagseftermiddag som jag aldrig kommer att glömma.


"Utställningen visar Iris Van Herpens organiska, futuristiska klädskulpturer i gränslandet mellan mode och konst. Hennes plagg har burits av både Björk och Lady Gaga, de har visats i de största internationella modemagasinen och hon har ställt ut i ca 40 utställningar runt om i världen. Sedan 2011 har hon deltagit i Haute Couture-visningarna på modeveckorna i Paris.
Van Herpen inspireras av konst, filosofi, vetenskap och ny teknik och kollektionerna kan handla om t.ex. mikroorganismer, strålning, spelberoende eller svart magi. Hon använder gärna ovanliga material som paraplyspröt och akrylplast och har t.o.m. skrivit ut några plagg i 3D-printer. De flesta är dock resultatet av tidsödande handarbete. Utställningen är producerad av Groninger Museum i Holland. ..." 

Gå och se, säger jag bara! Om ni får minsta möjlighet så kom hit och titta. Beskåda! Ja, beskåda är definitivt ett mycket bättre beskrivande ord här.

:)
/helena

ps Textilmuseets hemsida påminde mig om att det snart är jul igen. Nåja. Men den kommande utställningen (öppnar den 25:e oktober) Julretro vill jag förstås helst inte missa. Med en massa textila julkarameller, främst från storhetsdagarna på 1950-60-talen. Kända och okända formgivare kommer att finnas representerade bland dukar, bonader och annat mumsigt, textilt julgodis.

pps Det var väldigt, väldigt nära att mina allra värsta, västsvenska skämttendenser fick mig att döpa detta inlägg till: Iris gjorde mig f-n häpen! Hm, tur att jag skärpte mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar