tisdag 19 augusti 2014

Valår


Sommarens gladaste lax! Det var precis vad jag blev när min Skansen-fisk äntligen nappade. Direkt uppfiskad från Skansenakvariet skulle man kanske kunna tro att den är. Nästan så, är det faktiskt. Fisken med den glada stjärtfenan kommer nämligen från Stockholms Glasbruk Skansen. Ture Berglund heter upphovsmannen. Skansen-glas kallas det, för glasbruket så typiska, krackelerade glaset. På auktioner, och andra andrahandsinrättningar, träffar man ofta på det gröna Skansenglaset, i form av dryckesglas, skålar, pluntor, diverse konstfulla fiskar etc.

Det var en sådan, ljusgrön fisk-vas, jag länge drömde om. Men så dök den blå upp, på auktion, och så var den junidagen räddad! Fisken blev min för en femtilapp. Tillsammans med min lilla Argentagröna Kåge-konvalj betraktar jag fisken som sommarens bästa vasfångst!

Den marina vasen kluckar så gulligt när man häller vatten i den. Nästan hela fiskkroppen går att fylla med vatten. Det är endast den "ihopklämda" delen allra längst bak, som alltid håller sig torr, så att säga.

Kunde inte låta bli det där med valår. Men för säkerhets skull vill jag poängtera att den målande vackra blåklinten här ovan inte har någon som helst politisk agenda. De är "bara" vackra sommarblommor. Jag är dessutom mycket mer av A dandelion kind of girl, som ni säkert redan vet.

:)
/helena


ps I höst vill jag gärna hinna besöka Smålands museum i Växjö, och då framförallt utställningen som pågår där på Sveriges glasmuseum - Gate/Hald. Simon Gate och Edward Hald, de konstnärliga glasgiganterna som gjorde Orrefors och det svenska glaset känt långt utanför Sveriges gränser, redan på världsutställningen i Paris 1925.

" ... Genom inlån kan Smålands museum nu visa ett tjugotal konstglas samt ett antal bruksglas - pjäser som vanligtvis inte är tillgängliga för allmänheten - till exempel en blå Fyrverkeriskål av Hald, Gates De fyra vindarna samt ett par av hans Tritonvaser och graalglas. ..." Hämtat ur ANTIKVÄRLDEN.

Om ni blev väldigt sugna på att kika på mer tjusigt glas redan nu, så har Eli på Femtiotalsjakten besökt Reijmyres glasmuseum i sommar. Dessutom har hon en massa andra braiga glaslänkar i direkt anslutning till detta kristallklara (!) inlägg, om ni känner för att glassurfa vidare.

Att jag sedan bor väldigt nära Sveriges äldsta igångvarande glasbruk och det spännande Glasets Hus, är en helt annan historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar