tisdag 28 juli 2015

Flickan från Cortendorf


Tänkte att jag kunde skicka in en ställföreträdare idag - flickan med det blåa håret. Tänkte att vi kanske tänker lite lika. För det står väl inte på förrän jag är där nu, framför skönhetshyllan på ICA, letandes efter precis rätt blå nyans. Eller lila kanske? Nej då, ni behöver inte oroa er, färga håret blått kommer jag aldrig att göra, inte ens när de gråa har blivit fler än de bruna - stråna.


Det är förstås inte alla som passar i blått hår, men denna vackra porslinsflicka gör det verkligen! Tog ut henne, och ett par andra damer, för välbehövlig dammning för ett tag sedan. Tråkigt nog bor hon i garderoben för det mesta. Jag har nämligen aldrig lyckats hitta någon riktigt bra plats för henne, en plats där hennes röda läppar och blåa hår får komma helt till sin rätt. Har heller aldrig vågat sätta upp henne på väggen, inte listat ut hur det ska gå till utan att skada henne - eller väggen - för mycket. Men hon har ett hål där bak, hm, så det borde gå.

Wall masks kallas dessa flickhuvuden. Kvinnohuvuden, en del i profil andra ansikten mera "rättframma". Tillverkade i (Väst)Tyskland på 1950-60-talen. Finns i ganska många olika utföranden, förstår jag, efter en snabb bildgoogling. Många av dem har just blått hår, men det finns blondiner och rödhåriga. (Själv såg jag en flicka med kort grönt hår på en auktion en gång, funderade på att skaffa en grönhårig "syster" till min blå, men hade inte råd då.) Vackra afrikanska kvinnor med  huvudbonader såg jag också några stycken när jag nyss tryckte in mig till Etsy och ebay. Enligt den här informativa sidan, PM & M, var "väggmaskerna" mycket populära redan då, på sin tillverkningstid.

:)
/helena

ps Minns så väl hur jag gick och flirtade med henne, länge, länge. Hon hängde på väggen i en antik- och kuriosabutik, en favoritbutik som jag passerade på vägen hem från jobbet i många år. Vet inte hur länge jag gick där, efter stängningstid, kisade in genom rutan, på hennes oemotståndliga anletsdrag och färgglada hår. Säkert i någon månad eller två. Sedan blev hon min! När jag hade sparat ihop tillräckligt många hundralappar - minns tyvärr inte vad jag betalade då - för ca 15 år sedan, men det handlade om flera hundralappar Nu, på nätauktion, såg jag prislapparna röra sig mellan 450 -750 kronor. Mer för de ovanligare modellerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar