fredag 10 juli 2015

HM


Snobberi är inte min melodi! Jag kan nog inte ens stava till det ordet, absolut inte nynna den melodin. Jag kan däremot mycket väl tänka mig att fylla väggarna med affischer, posters, planscher eller vad ni föredrar att kalla dem. Inga problem. Billiga tryck av gamla mästare? Bring them on bara!

Nu har jag ju inte speciellt många planscher på väggarna - längre, det ska erkännas. Men det beror inte på snobberi, mera på att jag hittar så många fina tavlor på loppis och auktion nuförtiden. Gamla tryck, litografier, målningar av lokala förmågor, träsnitt och annat fint.

En gång kom det en snobb hit på besök, det var många år sedan nu, men ändå. Han granskade våra planschprydda väggar med rynkad överläpp. - Planscher minsann! Åhå. Ungefär så lät det. Och jag kände mig plötsligt glad - istället för småskamsen - över att hemmet var så ostädat och stökigt just då. Tror han hade skoskav också. Skitnödig var han i alla fall, ja inte bokstavligen, men ändå.

Nej tack! säger jag vänligt, men bestämt, till all form av snobberi. Det man tycker är fint ska man ha på sina väggar. Oavsett om det råkar vara hötorgskonst, gråtande barn i storformat eller den numera kultiga fiskargubben med pipa i mungipan.

Låt hjärtat va' med. Låt magen styra dina val. Av konst och annat viktigt oviktigt. Säger jag. Amen! :)

När jag hittade den nakna kvinnan med apelsiner, på sommarloppisen i Hindås, så visste jag direkt att det var planschdax igen. NU AUX ORANGES. För fem kronor fick jag en alldeles oäkta, äkta Matisse! Den pryder sin plats, även om platsen förmodligen är tillfällig. Här hemma fanns nämligen ingen ram i lämplig storlek, så jag tog vad jag hade - för jag ville inte vänta en enda sekund extra med att sätta upp den - häftmassa och duktyngder. Simsalabim och häpp!

Vad The Queen tycker om att dela bokhylla med en dam helt utan kläder? Det är nog en helt annan småsnobbig historia.

:)
/helena

psAllposters.com eller Allposters.se kan du hitta allsköns konst i alla möjliga former och prisklasser. Även några versioner av Matisse's Nu aux Oranges, om du så behagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar