torsdag 24 september 2015

Den gröne riddaren


De bästa sakerna i livet går inte att köpa för pengar. Snälla nån, säg att jag inte tänker börja med något så in i vassen klyschigt!? Nej, det tänker jag självklart inte. Men pengar tänker jag ändå börja med. Ser framemot att ta med mig Astrid Lindgren i fickan när jag går på loppis framöver. Och Greta, tänk att ha en sådan, spännande, mytomspunnen kvinna nedprasslad i fickan. Fast det blir nog inte så ofta förstås, ett par tre Astrid är oftast mer min valör. Även om jag hoppas få träffa Garbo ibland.


I sovrumsfönstret har det flyttat in lite nytt folk. Eller nytt och nytt, ni vet ju vad jag menar.


"... Din sinnesstämning tror jag mig fatta
när dagsljuset av vassens hängen
virkar en värmande sjal åt dig
och en mössa och dräkt som skyddar mot vinden
Ah, din sinnesstämning liknar moln och dimma
jag försöker förstå och ser väldiga
vågor. Där fanns en gång en ocean
Oceanen är din sinnesstämning, så är det "


And a little piece of, smutsig, heaven. De högre makterna har väl annat att göra än att putsa himlen kan jag tro... Funderar över poesins anarkistiska interpunktion och hur skönt det är att konstatera att det finns själsfränder överallt, även i Taiwan. Yang Mu skriver med vackra tecken som jag önskar att jag hade tid och tålamod och talang nog att lära mig. Som tur är tolkar och översätter Göran Malmqvist så att det ändå känns som att man kan tyda tecknen lite grand.


Efter att ha följt den lokala debatten om vem som får kalla sig miljöhjälte, räknar jag till ungefär 30 olika ting på dagens foton. Cirka 25 av dem är second hand av något slag. Den lilla stolen som skymtar har pappas lilla rumpa också suttit på, och farmors. Poesin ska lämnas tillbaka till biblioteket sedan, bokmärket är Myrornas egen fina fågel. Och jag fortsätter slå ett slag för att skippa slogans som: "Shopping som nöje", samtidigt som jag nästan inte kan vänta tills nästa loppis- eller auktionsbesök står på agendan. Dubbelmoral? Jag tror faktiskt inte det. De redan använda sakerna har en inbyggd historia i sig, en historia som ofta går långt bortom ord som nöje och shopping.

:)
/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar