onsdag 11 maj 2016

Det enda som är värt att veta


Sedan finns det ju allt det där man aldrig hinner se, hur bra det än är. Som 30 grader i februari. Av någon anledning började vi/jag aldrig följa den, när den första gången rullade in i rutan för några vintrar sedan. Av tidsbrist, antar jag. Eller på grund av en allmän oro kanske, i den gamla, småängsliga andan; kommer det här ens att vara bra för att vara svenskt?


Men på något sätt har serien ändå letat sig in i mitt medvetande. Det är så lätt att bli sittande i soffan mörka kvällar. Eller att slå på teven på natten, på bästa repristid, när jag behöver en andhämtningspaus från orden. Då har de blivit mitt sällskap ibland: Joy och Glenn och de andra.


Det är ett tag sedan det sista avsnittet av säsong två flimrade förbi i ögonvrån. Ett avsnitt som fastnade. Fast jag inte följt handlingen, mer än sporadiskt, ville jag se hur det gick. Mest av allt fastnade Kajsas ord till sina döttrar. Peppiga ord. Livspeppen! Tänker på alla unga människor som på olika sätt ska ut på nya äventyr i livet nu i vår, och sommar, och höst. Tänker på att alla kan behöva de här råden, även vi som har kommit en bit på vägen. Bra att bli påmind om vad som är viktigt. Så jag skrev ner den långa harangen från Kajsas brev, det hon kallar; "det enda som är värt att veta", så att vi kan ha det här på pränt. Att titta på då och då, om vi behöver ge någon råd, eller om vi behöver påminna oss själva.


Så, här kommer Kajsas lilla Röda (med en liten reservation för att någon felavskrivning kan ha smugit sig in):
"
Lyssna inte på någon, inte ens er mamma. Bry er inte om vad folk tänker (Ni skulle bli förvånade om ni visste hur sällan de faktiskt gör det!). Välj yrke efter passion, kärlek efter förälskelse och mat efter doft. Bråka om vad andra kallar 'småsaker', om det är småsaker som är stora för er. Kasta en stol i väggen om det behövs för att ni ska få det ni vill, men kom ihåg att man bara kan göra det en gång. Så vet vad ni vill. Ta ingenting för givet, men lär er att lita på andra. Människan vill oftast gott. Res. Nattbada. Lifta. Ät choklad till frukost. Vakna upp i fel säng med fel människa. Gör så många misstag som möjligt. Skäms inte för att be om hjälp, skäms inte för nå't över huvud taget. Tro att ni (du) är något. Kyss många grodor. Om det spritter i benen; dansa. Om ni blir förälskade; älska. Tänk på att det inte finns en livs kärlek, utan flera. Men om ni har turen att träffa någon av de få, surra fast dem, inte minst er själva. För de är inte många. Har ni turen att yngla av er, lägg ifrån er jobbet. Stäng av teven, koppla ner mobilen, paddan, internet. Tänd ljuset och var med dem. Prata med dem eller sitt tysta, men var med dem. Innan det tar slut, vilket det kan göra när som helst. Som...nu....nu...eller...nu.

"

<3
/helena

ps Om ni också har missat, så finns hela säsong ett av 30 grader i februari på Svt Play nu. Bara att börja från början.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar