torsdag 26 maj 2016

Härligt från Herend


Jag har alltid varit väldigt förtjust i sådana här små ungerska lockaskar. Genombrutna porslinsdrömmar, som skiraste spets. Handmålade, prunkande, små färgglada grönskor (grönska i pluralis alltså...). Locket brukar ha ett bär högst upp. Ett rött bär, som knopp att lyfta i.

Så när jag hittade de här små sötnosarna, i ett av skåpen på Erikshjälpen för ett tag sedan, blev jag helt till mig! Bagateller, som att burkarna saknar sina lock, bekymrade/rar inte mig. Såå fina. Och billiga. På grund av de avsaknade locken, förmodar jag. För bara tjugofem kronor fick jag ta med mig de två, handmålade Herend-askarna (titta gärna in på den informativa, vackra och smått romantiska hemsidan här) hem. 

Visserligen har de inga lock, som sagt, men vad gör det när jag redan i butiken kom på att de skulle bli de bästa värmeljushållare man kan tänka sig. Skänker vår- och försommarkvällarna ett milt sken genom sina små runda "gallerväggar". Bästa återanvändningen ever? Jo, så kan det faktiskt vara. I alla fall den sötaste.

:)
/helena

ps Och här kan ni följa den ungerska porslinstillverkarens historia. Intressant att parallellt få följa Herends och världens utveckling, från det första trevande fotografiet för nästan 200 år sedan och fram till idag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar