tisdag 24 maj 2016

En kruka full av konvaljer


På baksidan av boken står det under rubriken; Det låter som en saga: "Den 13-årige Peter Wilhelm Berg fotvandrar från Helsingborg till Göteborg år 1786. Han är faderlös sedan 1-årsåldern och måste försörja sig själv. Han söker sin lycka i Göteborg och får arbete som bodbetjänt. 


Peter Wilhelm slutar som slottsherre på Nääs Slott och grundare av Nääs Fabrik.


Under mellantiden upplever han stora omvälvningar i Napoleonkrigens spår och tragiska dödsfall inom familjen. Som ständig följeslagare genom åren har han sin lilla bönebok. Stor kärlek och stor sorg löper som en röd tråd genom berättelsen."


Men det här handlar egentligen inte om boken - Peter Wilhelm Berg, Nääs Slott och Nääs Fabrik av Ingvor Berg och Kerstin Sandberg, 1992 - som mannen hittade på Erikshjälpen bara några dagar efter att vi hade gjort en vårig utflykt till Nääs, utan om en enastående vacker kruka.

Eller ett ytterfoder, som man sa. Gunnar Wennerberg (1863-1914) har formgivit förlagan till de slingrande liljekonvaljerna på krukans utsida. Blommönstret fullkomligt skriker jugendstil. "Liljekonvalj Gustavsberg Sweden" går det att utläsa på undersidan. Och en 3:a. Jag förmodar, att när krukan åter kom i produktion 1996, fanns den att få i ett flertal storlekar. "Min" kruka kanske är tillverkad då, på 1990-talet. Men det vet jag inte med säkerhet. Däremot vet jag helt säkert att det går att köpa en ny kruka från Gustavsberg, online om man så önskar. En skål och en underbar mattallrik finns också i dagens aktuella Liljekonvalj-utbud.


Att jag hittade "min" Liljekonvaljkruka på Emmaus second hand är ju en annan - och väldigt lycklig - historia.

Och att jag envisas med att kalla krukan för "min" istället för min, beror på att den nu har fått en annan lycklig ägare. Tänker mig därför att det här mycket väl kan vara en av de bästa för- och högsommarpresenter som man kan tänka sig. Kanske till mor. Eller till brudparet, studenten eller någon lämplig jubilar. Eller vem som helst för den delen. För vem som helst skulle nog bli lite, lite lyckligare av en kruka full av konvaljer.

:)
/helena

ps Glöm inte att besöka lusthuset om ni gör en utflykt till Nääs Slott. Tänker mig att det måste vara som en riktig lövkoja där nu. Nu när löven äntligen har spruckit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar