onsdag 30 november 2016

En annan elefant


Här är den - elefanten. Fast inte den jag letade efter. Den här är mindre, mycket mindre. Det är inte det sämsta, vill jag lova - att få en elefant på halsen. Runt halsen hänger den och bringar tur, hoppas jag. En lyckoamulett med snabel. Elefanter sägs ju bringa fram bra saker och bra saker är ju alltid...bra.

Lätt att bära är den, tror det är mörkmålat trä. Elfenben är det i alla fall inte! Låt betarna vara, säger jag bara!


Kom på att det var ett fasligt snackande om musik igår, helt utan att vi lyssnade på en enda låt. Lite konstigt kanske. Tänkte vi skulle ändra på det. Genom en annan gigant. Vilken supersmooth övergång va?

Från en elefant till Leonard Cohen. Han tillhör de artister som funnits alldeles under radarn större delen av mitt liv. Eller åtminstone intill radarn. Klassikerna känner vi ju alla igen, men något helhetsgrepp har jag aldrig riktigt haft, även om både I'm Your Man och Various Positions finns i CD-hyllan. I somras lyssnade vi på Leonard i bilen. Tower of song. Lät landskapet löpa snabbt vid sidan av, medan den djupa rösten långsamt trängde ända in. Han kommer bli saknad. Han är saknad.

Cohen är en av de artister som släppt några av sina CD-album på vinyl, nu i modernare, mer nostalgiska,  tider. Till exempel redan nämnda Various Positions med monsterhitar som Hallelujah och Dance me to the end of love.

Direkt, när jag hörde att han tagit ytterligare ett steg i den redan långa karriären: gått med i änglakören, satte jag på I'm your man. Och det känner jag starkt att han är; min typ av man, min typ av människa. Poet med humor och distans. "and I ache in the places where I used to play..." Hoppas att det inte gör ont längre. Hoppas att du har lust att leka igen. Leonard, do not rest in peace. Fortsätt med det du gör så bra. Bara fortsätt.

<3
/helena

ps Att Cohen hann släppa ytterligare ett album, You want it darker (älskar det stilrena omslaget!), bara några veckor innan han for vidare vet vi, men jag visste inte att det fanns en cover-skiva där andra artister, exempelvis Tori Amos, Suzanne Vega, Bono och Peter Gabriel sjunger Cohen-sånger: Tower of Song, The Songs Of Leonard Cohen (1995). Finns fortfarande att köpa/beställa, bland annat hos Ginza.

pps You want it darker är snart tillgänglig på vinyl också. FYI.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar