lördag 19 november 2016

En verklighetsbaserad historia


"Dikt är en form av minnen. Du öppnar dina minnen för andra, andra öppnar sina minnen för dig. Det innebär en ofantlig förstoring och förlängning av livet."


Var bara tvungen att börja med Lars Gustafssons odödliga litteraturanalys. Så vackert tänkt. Så rätt känns det, både i min mage och i min omättliga lästarm.

Babel är slut för säsongen, och jag konstaterar att det är långt till mars (när nästa säsong startar), men samtidigt jättekort om man vill hinna läsa bara en bråkdel av all god litteratur som flugit förbi genom TV-rutan. Jamaica Kincaid är en kvinna som jag blev oerhört nyfiken på, hennes personlighet tilltalade mig enormt, ja, nästan talade direkt till mig faktiskt. Måste läsas! Och Karen Armstrong, hennes klokskap sträcker sig genom tid och rymd och jag vill sluka varje mening hon uttalar. Viktiga böcker har skrivits. Och lättviktiga. Fast det kan vara fasligt svårt att skilja dem åt ibland, bara tiden kan med rättvisa utvisa vilken bok som är vad. Om det nu alls är så fasligt viktigt att göra den distinktionen?

Och Joakim Pirinen! Vilken kul typ. Älskar ju serier, men hans har jag inte läst så mycket. Konstigt. Måste åtgärdas under julledigheten. Får bli de översta böckerna vi lägger i vår årliga, digra, väldigt blandade jullånebokshög.

Dessutom, som programledarproffset Jessika Gedin själv sa, har Babel verkligen fattat det här med att talad och sjungen diktning också kan vara/är viktig litteratur.

Av tolv avsnitt har jag nog bara missat ett. Eller är det två? Måste kolla upp det mer noggrant. Skulle jag bara rekommendera er att se ett enda avsnitt så skulle det bli avsnitt nio. Där ställs frågan som alltid ställs om skönlitterära berättelser: Är det sant eller inte? Handlar det om Dig? Är det självupplevt? Till punkt och pricka? En intressant - och till synes oändlig - diskussion. Även om den är ganska ointressant på ett sätt. Litteraturen ÄR större än verkligheten. Den kan fånga så många fler dimensioner. DET tycker jag är det verkligt intressanta.

Så, gå in på SVT Play och ta igen om du har missat ett enda ord av vad Jessika Gedin och alla de andra har sagt under säsongen som just gått. Börja bakifrån om du vill. Med lite sex.

:)
/helena

ps Ser nästan ut som att någon knasboll har brutit sig in i vårt hem och börjat julstäda?! Redan?! Näedå, så är det inte. Bara jag som skulle börja fundera lite på var den glittriga, virkade stjärnan skulle passa bäst. Och så; simsalabimplötsligt satt den uppe! Men dammet är kvar. Det ligger fint där under. Ett fint lager. Superfint.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar