tisdag 9 oktober 2018

De glömda kvinnornas pris


OBS! OBS! The man who mends women

Så stod det på lappen som jag hittade i början på förra veckan. Med min egen handstil - nästan läslig den här gången. Hm. Inget mer. Ingen annan ledtråd. På baksidan av lappen då? Nej, inget alls. Bara blankt. Helt blankt i huvudet också, angående vad jag kunde ha menat med min korta och kärnfulla notering.

En man som lagar kvinnor. Hm. Låter som någon mansgrisig man som som vanligt ska komma och försöka fixa allting åt oss stackars värnlösa varelser. Eller?

I fredags slog det ner som en blixt - Denis Mukwege. Lappen måste handla om Denis Mukwege. Såklart. Så underbart att han - som bokstavligen tvingas laga kvinnor - har fått Nobels fredspris! Glädjedans på det!

I en sjuk värld går priset till en modig man som vågar laga kvinnor som har använts som vapen i konflikter och krig. Världen är sjuk. Håll med om det! När läkare tvingas använda sina livsnödvändiga kunskaper - och dyrbara tid - till att laga onödiga skador. Skador, som någon med flit har tillfogat kvinnor genom att använda den ultimata kränkningen som vapen - våldtäkt.

Nadia Murad. En ung kvinna som vägrade hålla tyst. Som vägrade gömma sig. Som vägrade skämmas över något som verkligen inte är hennes sak att skämmas över.

Tänk. Att vara 25 år och få Nobels fredspris! Även om det är väldigt dyrköpta erfarenheter som medverkat till att ta henne dit.

Den sista flickan. Hittar boken med den mångbottnade titeln hos de stora nätbokhandlarna. Nadia Murad, ett namn vi lär höra många gånger. En ung kvinna som gör stor skillnad.

Där finns också Denis Mukweges berättelse. Föredrar man de redan lästa böckerna, så finns titlar av/med årets fredspristagare även hos Bokbörsen.

I fredags stod Denis Mukwege, som vanligt, i sin operationssal när han fick veta att hans oförtröttliga arbete med att laga kvinnors utnyttjade kroppar ytterligare belönats och uppmärksammats. 

Det gäller att aldrig glömma att en enda människa kan göra stor skillnad!

<3
/helena

ps "... A more peaceful world can only be achieved if women and their fundamental rights and security are recognised and protected in war. ..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar