måndag 24 november 2014

Bakom stängda dörrar


Ägnar min tid åt en del omöjligheter. Som mörkerfotografering och måndagspigghet.


Måste ta en paus från alla omöjligheterna. Jag gör det genom att kolla så att ni säkert inte missade den franska filmen i fredags? Bakom stängda dörrar. Eller här är det nog bäst att snacka originalspråk faktiskt: Dans la maison (i regi av Francois Ozon), för tydligen finns det en amerikansk 90-talsfilm som har exakt samma svenska titel. Lite smått förvirrande. Lite smått överraskande var det för mig att Svt Play visar hela filmer. Till fredag 28 november går det att se den här spännande filmen där. Spännande och spännande förresten, det står visserligen thriller i beskrivningen, men jag skrattade nog mest. En rolig thriller.


Dans la maison lämnade mig med en känsla som inte riktigt ville lämna mig. Känslan av att min världsbild hade ruckats en aning. Bara ett litet, litet grand. Men alldeles tillräckligt för att ha fått mig att se på min omgivning med lite andra ögon.

Och slutet är såå fritt för tolkning. Mannen hade en tanke, och jag hade en helt annan tanke. Sedan kom vi på minst en tolkning tillsammans också. Men vi tar det väl ifrån början:

Det handlar om skrivandet, dess natur och villkor. En klass får i uppgift, av sin lärare, att skriva en kortfattad redogörelse om hur helgen som just farit har varit. De flesta skriver alldagligt, ja småtrist navelskådande om smartphones och pizzor, men Claude utmärker sig. Han beskriver ett besök hemma hos en nybliven kompis. Ingående beskriver han bland annat "doften av en medelklasskvinna". Och så avslutar han med fortsättning följer. Och som den följer!

:)
/helena

ps Blev först ledsen när jag läste att fantastiska Kristin Scott Thomas (som har en mindre roll i Dans la maison) slutat helt att filma. Men sedan tänkte jag att det var starkt av henne att sätta ner foten. Tragiskt att kvinnor så ofta, fortfarande, på 2010-talet (!) "fackas in" så mycket hårdare och snävare än vad männen gör. Hög tid att kvinnor - i alla åldrar - får mera fritt spelrum nu va?! Både bokstavligt och bildligt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar