lördag 3 januari 2015

Tidstypiskt 2.0


Klivian blommar. Och 1979 klev en kvinna över den svartvita gatan precis där det ligger ett modernt studentboende nu.

Ett helt år fick jag av mannen i julklapp, ett alldeles nytt vintage-år. Det är den lokala fotoklubben, här i vår lilla stad, som ger ut en almanacka med äldre stadsfotografier, varje år, sedan 30 år tillbaka. Lovar mig själv att jag inte ska glömma att läsa de små bildtexterna, och studera varje foto noggrant, innan jag bläddrar vidare till nästa månad. Men en månad går ju så fort. - Swisch, säger det bara

Mönjelilja kallas den visst också. Eller Clivia då. Enligt vissa källor ska den eldiga blomman ha fått sitt namn från en brittisk hertiginna. En Charlotta någonting, med efternamnet Clive. Det påstås att den blommar på försommaren, om man har tur och tar hand om den väl. Jag har inte tagit hand om den väl. Och senast jag tittade ut genom fönstret såg det inte riktigt ut som det brukar göra en dag i maj. Eller i juni.

Ur mappen, med de fem dalmålningarna av Rune Lindström, har jag plockat fram Trettondedag jul. Förutom de smittande glada färgerna, så tycker jag mycket om hur han har gjort hästarna så extra ståtliga på något vis. Och jag tänker att om det hade funnits plats för en fjärde vis man, så skulle det mycket väl ha kunnat vara just Rune Lindström. Kasper och Melker och Baltsar och Rune.

:)
/helena

ps "En bild, ett minne, ett ögonblick som tar oss tillbaka i tiden. En tidskapsel som visar den levande stadens förändring." Så står det i almanackan, på sidan innan januari dyker upp. Curt Ylving heter fotografen som har tagit årets alla bilder. (OBS, ber om ursäkt för att jag tog mig friheten att fota av och beskära, lite som jag ville).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar