onsdag 20 december 2017

Ge mig some vintage-sugar!


Tö eller snö, det är frågan. Hursom, blir det en grön jul. Även om jag tycker allra bäst om det lite bruna och vissna. Spröda fröställningar och sådant. Och grankotte-girlanger! Den blev visserligen mer ful och kul än julsnygg, men ändå

Här står han ju - mannen! Julledig (från sitt day-job anyway) och skrynklig och fin i blåaste vardags-vintage-stassen! Han har plockat fram Jenny Nyström-julkopparna (jag fick den med hästen!) och serverat mjuk, underbart kryddig pepparkaka, och är så där allmänt småhärlig och rolig, som bara han kan vara. Och fotomodellat en del har han också hunnit med, som ni ser.

Vet inte om det här är lite vanvördigt, men jag ville visa er hur jag brukar förvandla vanlig, snygg standard till bästa vintage-versionen. Vad då vanvördigt, undrar ni nu? Jo, i exemplet här ovan har jag använt en liten julgrupp som mannen fick med sig hem från en av sina arbetsplatser (tack till alla goa arbetskamraterna!) och kanske är det någon som tycker det verkar otacksamt när man "dissekerar" en present-blomma på det här viset. Men jag kan bara inte låta bli, för även om julgruppen var helt okej som den var, så måste jag bara få sätta min egen speciella vintage-prägel på den.

Sagt och gjort. Fram med den gamla sockerburken från Rörstrand. Det blir som lite Rör(strand)socker över det hela då - höhö. Och ner med de vita sockerkuliga kulorna där. Sedan valde jag att använda kalanchoen (kärt barn, som numera kallas julglöd till just jul) som snittblomma istället. Här kommer bästa tipset - med ett provrör fyllt med vatten - väl till pass igen. Fungerar bra att sticka ner i jord eller oasis eller sand eller småsten eller så. Gäller bara att inte glömma att vattna nu då. Enarna är ju annars hopplösa på att torka ut fort, men nu valde jag att sätta en plastpåse runt jorden för att behålla så mycket fukt som möjligt (och skydda den oskattbara, söta porslinsburken/krukan).

Lite svinn för man kanske räkna med när det fixas och trixas och delas på en växtgrupp, tänker ni. Men icke! Här förvandlades en ullig rosett till en halsduk åt det långhalsade bokstödet. Och några kalanchoe-knoppar får simma sin väg i de ihåliga glaskulorna i sovrumsfönstret!

Sedan kommer nog aldrig den där lampan i fönstret att tändas, för jag orkar aldrig leta efter en grenkontakt. Suck. Kanske ska gå och göra det nu då? Eller inte. Halmstjärnan lyser ju så fint en bit in istället, man behöver inte hänga adventsstjärnan i fönstret, om det nu skulle vara någon riktigt julkonservativ som läser här inne. Troligen inte va? ;).

Hoppas ni har det bra! Önskar er allt kul och okonventionellt julstök man kan tänka sig! Och lite traditionellt också förstås, älskar ju alla traditioner man är med och skapar tillsammans med sina nära och kära genom åren.

<3
/helena

ps Här kan ni ta en närmre titt på den blåvita sockerburken, om ni vill. Kan ni gissa vad jag använder som piedestal under burken, där den normalt står på den blå köksskänken? Böcker förstås, men inte vilka böcker som helst, två gamla uttjänta SAOL. Vad skulle svenska akademien säga om det, tro? Och i ett annat fönster står en lökväxt som växer lite snett - kan ni gissa vad jag har stagat upp den med? Med en lång, snygg blyertspenna, såklart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar