torsdag 14 december 2017

Och TV:n står på


"...Men mamma du måste förklara/Vad är meningen med det här/varför kom jag till jorden/om jag bara är till besvär/Nu dalar min sol över Söder/jag längtar till helt andra hav/Den största sorgen i livet/är den att jag aldrig blev vald..."

- Fattar Du varför vi bara har ett enda album med Rikard Wolff? Frågade jag mannen, när jag förtvivlat konstaterade att ännu en varm röst hade tystnat. Pojken på månen. Det är den vi har, och alla texterna är så bra. Hör bara:

"...När din luft fyller upp mina lungor/det brus som jag hör är ditt brus/Ditt blod flyter i mina ådror/Och huden jag bär är din hud..."

Barnen vinkar ivrigt utanför Musikhjälpens bur och jag hör en kvinna berätta om sitt engagemang för barnen som inte alltid orkar vinka lika glatt. Heja, heja! Och alla textrader jag läser färgas av det fruktansvärda vi hör berättas om barn som tvingas försörja sina familjer genom att sälja det enda de har - sig själva. Det är så obegripligt. Ofattbart. Vad vuxna människor gör mot barn. Och att internet är det vapen som många använder sig av i det cyniska utnyttjandet av barnen gör att jag både känner avsky för detta medium och en extra sporre att använda det i de goda krafternas syften.

"...Men vreden ska för evigt färga himlen röd/av människornas drömmar, lidande och nöd/För dem som vi förlorat i historiens lotteri/och alla de som offrades i meningslösa krig..."

WOW! Ungdomarna berättar att de samlat in 100.000! Heja, heja! De har bland annat sålt fågelholkar som de tillverkat i slöjden. SÅ coolt. Nu behöver de bara två kåldolmar och en ponny?!? Va?! Jag måste väl hört fel? Haha. Hur bra som helst i alla fall: Alla våra unga som engagerar sig för alla barn runt om i världen som inte har samma tur som vi. Vi som fått förmånen att bo och leva och trivas och utvecklas och julmysa tillsammans här.

"...Röda dina läppar/blå min fantasi..."

Freddie Mercury! Måste bara höja voLYMEN LITE! SÅ DÄR JA! DON'T STOP ME NOW!

"Tidig måndag morgon jag ringer vårdcentralen/och anmäler till Folksam att jag har blivit galen/Finns det någon försäkring för ödelagda liv?/Jag kräver att få vårdnad om mitt raseri..."

Ilska. Uppgivenhet. Sorg. Alla känslorna på en och samma gång, när vi försöker förstå det som barn tvingas genomleva. Ilska. Beslutsamhet. Vi måste våga se hur de har det. Vi kan göra skillnad - tillsammans! ALLA kan göra något. Panta de där burkarna som bara ligger och skräpar! Nu! Önska låtar! Buda på väder-Nils galna blixtrande katttröja! Ja, vi kör tre t:n på den! Bara för att vi kan!

"...Köksklockan tickar/Fåglarna kvittrar/hemtjänsten ropar/till Greta Hallå!..."

Ler åt den 83-åriga kvinnan som ringer in och uppmanar alla äldre att bidra till kampen mot försäljningen av barns kroppar. Hon är tydligen hur aktiv som helst på insta! Hur coolt? Ser henne med Luciakronan tänd. Åh. Fler sådana Lucior, tack! Världen behöver - behöver - fler 83-åriga Lucior! Eller hur?

Leker lite med sommarens blåaste blomma. Och sänder en önskan om att det vita utanför fönstret ska få ligga kvar och göra vår mörka tid en aning mer upplyst. Snön som frälsare. Känn på den. Din tid kommer, sjunger Håkan och jag känner hoppet spira som en trotsig, överlevande knopp under det blöta snötäcket.

JA! PRINCE! MED KISS! MIN önskan har slagit in. Puss på er!

"Det susar i rören/Kranarna droppar/Kylskåpet brummar/och TV:n står på..."


<3
/helena

ps OBS! Alla citaten är hämtade ur texter av Rikard Wolff, från låtar på musikalbumet: Pojken på månen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar