tisdag 20 mars 2018

Gamla tag. Och nya.


Har nästan glömt bort vad det här skulle handla om, det var så länge sedan jag satte ihop de här fyra fotona. Tyckte mest att de var snygga tillsammans. Två av dem tror ni er kanske ha sett här inne förut, men se där tror jag bestämt att ni tar fel! Men liknande motiv har ni definitivt sett.

Jo, det var det här med nya tag. Fast nu känns det som det var ganska längesedan som året var nytt. Men det var det jag funderade runt. Runt årets början. Nya tag - är det inte så man brukar säga? Dags att ta nya tag. Kavla upp ärmarna och allt det där. Då kom jag att tänka på att jag mest tar gamla tag. Kända och invanda tag och steg. Fast ändå inte. Lite nytt har nästan omärkligt smugit sig in bland alla rutinerna. Fast inte årsbaserat förstås, mer lite-som-livet-är-konstruerat-baserat. Både förutsägbart och helt oberäkneligt. Ja, ni vet.

Vi kan väl ta det lite i stödordsform, även om bilderna mycket väl kan tala för sig själva. Anyway.
  1. Sport. En massa, massa sport. OS. Och Paralympics, förstås. Och skidor i allmänhet. Skidskytte och alpint i synnerhet. En massa sådant har vi naturligtvis tittat på. Curling! Så himla underhållande. Och fatta hur mycket skickligare de som sitter i rullstol måste vara! De får inte ens sopa och därigenom hjälpa stenen lite på traven. Och just det ja - ridsport! Hoppning. Så himla kul att titta på! I april väntar finalen sänd från Paris. Gissa vem som ska sitta klistrad framför rutan då? (Fotot tog jag förresten under SM-veckan förra sommaren. Det påminner mig om alla de som blir fyra. Eller femma. Eller tia. De som är hur bra som helst. Men ändå. De som hamnar strax utanför rampljuset).
  2. Vintage. Second hand. Begagnat. Antikt. Känns som att jag har skrivit de orden alltför sällan den senaste tiden. Tiden har gått åt till annat. Som att ta hand om alla vintage-skatter jag fann förra året. Tvåtusensjutton. Vilket lyckat second hand-år, hörni! Känns som att jag hittade allt. Allt mellan himmel och jord och en massa bra förvaringsenheter. Unika och läckra. De börjar så smått finna sina platser och fylla sina uppgifter här hemma. (Fotot som togs i juli förra året får mig att längta ut på landet. Bara sätta sig i den gamla skrotbilen och fylla ögonen med allt det gröna som far förbi!)
  3. För nästan exakt ett år sedan fann jag den här tavlan, funderar på om det inte börjar bli dags för den att komma upp på väggen snart. Annars har jag faktiskt satt upp en hel del "nytt" på väggarna. Ändrat och fixat och donat. Och blivit helnöjd ibland. Ibland mindre nöjd. (Fotot, på tavlan som heter "Duvor" kort och gott, får mig att gå ut i hallen just i detta nu för att kolla vad det var konstnären hette nu igen... Nu ska vi se, det finns en väldigt informativ etikett på baksidan - himla praktiskt - som berättar att konstnären heter Kerstin Lundberg-Stenman. Litografin är märkt 1961 och jag tror att den kostade mig en hundring eller två eller så).
  4. De älskade vintage-tingen! Som jag älskar att pyssla runt med dem. Älskar att finna dem nya platser, där de kan få ett nytt innehåll, ett nytt samband, i bästa fall en ny innebörd. En ny infallsvinkel. Sätta ihop och dra ifrån. Stilleben-sjukan går aldrig över. Ju obetydligare ting, desto större blir utmaningen att få dem att glänsa! (Fotot från en av mina kära second hand-affärer påminner mig om att jag vill bredda ordförrådet angående tingen. Har sagt sak en gång för mycket. Skrivit sak - minst - en gång för mycket. Och grej. Ting kan väl åtminstone få förvandlas till tingest? Och ett och annat föremål). 

Annars då? Vad har jag då gjort istället för att blogga denna vinter - förutom min ordinarie verksamhet att producera diverse text och bild? Har läst en hel del. Och bläddrat. Plöjt högar av gamla, glansiga tidningsmagasin. Och återupptäckt (återuppväckt?) ett gammalt datorspel. Ett sådant som dagens unga skulle skratta ihjäl sig åt. Ingen grafik. Ingen action. Bara roliga spel. I lagom långsamt tempo. Som tetris och sådant.

<3
/helena

ps Det allra bästa jag/vi gjort är nog utrensningen vi genomförde inför Alla hjärtans dag. Vi letade högt och lågt här hemma, för att hitta saker vi kan leva utan. Saker som kunde vara fina, bra, praktiska för någon annan att få, till alla hjärtan eller så. Tavlor och spel och knasiga saker och fina saker lämnades in till bästa second handen. Tror bestämt vi lyckades fylla fyra kassar! Så nu finns det plats för 2018-års skatter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar