torsdag 16 januari 2014

Klart som...


...korvspad att jag blev sämre så fort jag råkade nämna ordet bättre. Så nu nämner jag ordet sämre en  extra gång och hoppas på samma effekt, fast motsatt. Eller hur det nu blir. I alla fall, vem kan må helt dåligt efter en kväll full av antikprogram? Ingen som älskar saker med en historia! Gärna en spännande historia. Ikväll var det verkligen glasets kväll, både i Antikrundan som var på småländska anrika glasmarker - Nybro. Tänk att det fanns över hundra "glasblåserier" där, på den tiden då det begav sig. I Antikmagasinet pratade Li Pamp bl.a. med Ingegerd Råman om glas så klart. Klart.


Orrefors i saligt minne. Så sorgligt om all den samlade kunskapen bara skulle gå till spillo. Vi får hoppas att tillräckligt många fristående glasblåsare har tagit med sig de unika färdigheter de har tillskansat sig på Orrefors vidare ut i världen, in i framtiden. En kunskap att förvalta och en utmaning att få de gamla konsterna att fortsätta leva, genom nya generationer.

Jag håller tummarna extra hårt när jag tittar på vasen jag ropade in för några år sedan. Orrefors så klart. Tung, så tung och vacker, ljusljusblå med sitt blandade mönster av bladslingor och prickar. Om ni visste hur länge jag hade önskat mig en riktigt stadig vas - för de där kraftigare blomstren man förväntar sig att få, då och då. ;)

Tänkte inte så mycket på märkningen i bottnen då. Visst såg jag att det stod Orrefors och några siffror (252 6/1 tror jag att det står), men signaturen H A tänkte jag inte så mycket på. Kan det verkligen vara den gamle mästaren Edward Hald som har designat min vas? Här är det någon som tror sig veta att H A kan betyda Hald i alla fall.

I så fall är vasen ännu mer av ett fynd än jag trodde. Har för mig att jag ropade in den för 260 kronor.

En lite rolig slump kanske, att en nästan exakt likadan vas förekom i ett avsnitt av Antiques Road Trip för några dagar sedan. Den var bara lite mindre i modellen än min - som mäter nästan 25 cm på höjden. 60£ inbringade den på auktionen i programmet. You do the math.

:)
/helena

ps Om ni undrar vart en av gerbrorna (heter de så i pluralis?) har tagit vägen, så hittar ni den här.
pps Och här hittar ni en trevlig sida med 1900-tals glas. Om ni vill kika vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar