tisdag 11 augusti 2015

En liten tvätterska


Samtidigt som mina egna tvätthögar växer så det knakar, går jag ut i den ljumma augustikvällen och avbildar en liten tvätterska. Jag ställer henne - och mig - i skuggan av den enorma sommarsnön (klematis Summer snow) och tänker samma tanke som jag tänkt så många gånger förut: att det är på grund av sådana här möten som jag älskar vintage-världen så mycket. Oväntade möten. Kreativa möten.

Det var så klart den lilla rödklädda figuren, mitt i målningen, som fick mitt hjärta att börja banka hårdare. Och tänk att hitta en norditaliensk bergsby mitt ute på landsbygden här, i västra delen av vårt eget kära Svedala. 

Ramen satt löst, så den tog jag bort. Tycker det verkar vara ett motiv som klarar sig alldeles utmärkt på egna ben - utan ram. På ramens baksida står det skrivet, med sirlig skrivstil, att det är just en norditaliensk bergsby. Och så satt det en något gulnad tidningsnotis där bakom också. Från 1993. Har lossat den dittejpade lappen försiktigt nu. Och läst följande:

"
Konstnär Solveig Borggren-Ehrenberg, Roquebrune, Cap Martin, Frankrike, har avlidit under ett besök i Dalarna, 79 år gammal.
Hon var född i Malmö, växte upp i Alvesta och gick ut flickskolan i Växjö 1933. Hon följde en ettårig kurs vid Märthaskolan och fortsatte sin utbildning vid Stockholms tillskärarakademi. Där uppmärksammades Solveig Borggrens goda anlag i teckning, vilket medförde att hon satsade på en ny yrkesbana. Mellan 1936 och 1946 studerade hon vid konstakademier i Rom, Paris och Antwerpen.
Hon visade sina verk, främst tavlor i olja, på många separata utställningar, bl a i Lund, Kristianstad, Tomelilla och Växjö. Hon deltog även i samlingsutställningar. 
..."

:)
/helena

ps 1957, när "tvätterskan" är signerad S Ehrenberg, var konstnären i samma ålder som jag är nu, den berömda fyrtio-någonting-åldern, ni vet. Det gör att mötet känns extra nära, även om det inte är det i realiteten. Själsligt nära på något sätt. Oss känsliga konstnärssjälar emellan. Hahaha, snälla säg att jag inte just skrev det där sista...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar