tisdag 18 augusti 2015

Magiska världar, som jag vill krypa in i.


Blev alldeles nyss påmind om Frédérique Morrel's sköna värld. En återanvänd värld! Vilken supersmart idé; att göra något nytt av alla broderade bonader som ingen (utom jag och några knasbollar till) verkar gilla längre. Formge nya konstverk av/ur detta gamla konsthantverk. Läs om kvinnan bakom verken. Om filosofin bakom det hela. Och njut av de konstfärdiga djuren. Jag som alltid tyckt det känts väldigt läskigt med djurhuvuden på väggen, har äntligen hittat något t o m jag skulle kunna tänka mig. Om jag hade haft råd alltså.


På tal om att ha råd: Pierre & Gilles underbara världar kan nog de flesta "bara" njuta av i bokform. Eftersom fotografen Pierre och målaren/konstnären Gilles endast skapar "en av varje värld". Exklusivt på alla vis. Konstnärsduon arbetar sedan många, många år tillsammans med att bygga upp sina alldeles egna världar. I dessa datoranimerade tider, arbetar de fortfarande helt analogt. Hantverksmässigt bygger de upp sina dekorer för hand, hemma i sin egen källare. Fotograferar och målar. Även om de har jobbat med en hel del kändisar (som självaste Madonna!), så har de ändå mest använt sig av sina egna vänner, när de tillsammans skapar sina egensinniga bilder. En lek på allvar, tänker jag. Färgen och livsglädjen formligen sprutar ut från deras verk. Måste nog önska mig den här utställningskatalogen - Pierre & Gilles: Double Je , 1976-2007 - med en hel massa av deras bilder i. Gillar framsidan!


Måste, tyvärr, erkänna min ytlighet här; det var definitivt den rosa framsidan som först lockade mig att dra ut Systrarna på Liseberg (Kabusa böcker 2008. Texten är en återgivning av originalutgåvan från 1922) ur den dammiga loppisbokhyllan. Sedan läste jag på baksidan och var - förstås - ohjälpligt fast:

"
Familjen Nonnen på Liseberg var välkända i societets- och kulturlivet i 1800-talets Göteborg. Systrarna Emily, Mary, Charlotte och Ann bodde på Landeriet i stadens utkant. Systrarna ägnade sig bland annat åt den sagolika trädgård som vi ser spår av än idag och åt undervisning av unga flickor. Emily Nonnen var konstnär och författare och umgicks med kollegor runt om i Sverige och Europa. Hon drev även tidskriften Talltrasten, den första för barn och ungdomar i Sverige. Brodern Edward grundade Nordens första lantbruksinstitut i Degeberg.
I Systrarna på Liseberg tecknar brorsdottern Emily E. Nonnen ett fängslande porträtt av systrarnas liv. Vi läser om en unik miljö och kliver in i ett hus med en 'doft av gammaldags förfinad kultur och bildning'.
Två av systrarna, Emily och Mary, levde kvar på Landeriet till sin ålders höst på tidigt 1900-tal. Därefter tog staden över Liseberg som idag är en av Europas mest kända nöjesparker.
"

:)
/helena

ps På UR Play kan ni just nu se en kortdokumentär om konstnärerna Pierre & Gilles. Där, på UR Play, under rubriken Fotografens favorit, hittar ni dessutom många fler intressanta bildvärldar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar