söndag 10 januari 2016

Blåklinten ute i pulkabacken står


Visst kan man köpa en hel trave tallrikar - eller som i det här fallet assietter - second hand. Men ofta tycker jag inte att det är det som är själva grejen. Själva grejen, för mig, är oftast att gå och vända och vrida på allt möjligt, botanisera bland både smått och gott, för att sedan bara välja ut "det bästa". Det som verkligen får mitt hjärta att klappa lite extra, just då. Det kan ju visserligen också vara något som jag/vi verkligen behöver.


Det fanns sex små fat i högen, men jag ville bara ha blå blommor (obs inte politiskt, aldrig politiskt, men det vet ni ju redan). En lagom spretig blåklint med rutig knopp! Så stilrent målad.


Kände att assietterna, med fajans-anor från 1870-talet, var värda en ståndsmässig fotomiljö, så det fick bli en sväng förbi mitt favoritvattentorn igen. (Tyvärr höll solen redan på att gå ner då...) Tornet, som det står 1900 på. (Ser ni de små faten skymta där, nere till höger?) Barnen åkte pulka strax bredvid, men jag fann nyfallen, oförstörd pudersnö precis intill ledstången. Det är många steg de små måste ta, för att sedan, glädjetjutande, kunna swischa sig ner!


Assietterna märkta 1192 SA är tillverkade hos Bo Fajans. Enligt uppgift mellan åren 1927 och 1953. På vissa ställen står det från 1937 och framåt, men eftersom designen tillskrivs Allan Ebeling, skulle jag tro att uppgiften om startår stämmer bättre överens med slutet av 1920-talet. Modellen betecknas 1192. Dekoren (glasyren) SA.

Det ena ledde, som vanligt, till det andra. Nyfikenhet föder mera nyfikenhet: Här säljer de likadana assietter för 30 kronor styck - jag gav 15 kronor/st på Erikshjälpen. Här kan ni se det större fruktfatet som finns i samma serie, och assietterna som har gula respektive rosa blommor. Så fint att det stora fatet består av en blandad blå, gul och rosa bukett, medan de mindre har en blomsort - och färg - var. Fint tänkt, fint utfört.

Här kan ni läsa om keramikern och konstnären Allan Ebeling (1897-1975), född i USA och sedan som ung vuxen hitflyttad till Sverige. Här kan ni se hur han såg ut "in action". Här kan ni studera några av hans alster som sålts på auktion - både målningar, skulpturer och lampfötter (!). Och slutligen, här kan ni läsa om museet som bär hans efternamn.

Allt det där, och lite till, kan två små, rara blåklintar leda till. 

:)
/helena

ps Vi gjorde en ordentlig second hand-räd igår. Först en tur till Gärdhem i Dalsjöfors; de slog upp sina lördagsportar för första gången efter helguppehållet. Sedan en snabbis inne på Borås Biståndscenter, innan jag hittade mina blå blommor på Erikshjälpen, samtidigt som mannen tog en välbehövlig kaffepaus i fiket där. Sist Myrorna, som måste ha haft fullt upp; hyllorna gapade ganska tomma nu, en bra bit in på eftermiddagen. Vad vi mera köpte? En grytlapp, en pyjamas och en bok. Smått och gott, var det ja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar