söndag 5 februari 2017

Bilder


"Titta där hon kommer där hon sakta glider ner utför pisten
Hjärtat drar en suck och en och annan tappar greppet om liften..."

Har ni också låtar som tar er tillbaka i tiden? Det är klart ni har, dum fråga. Jag menar snarare, har ni speciella låtar som tar er tillbaka till en plats som egentligen inte har så mycket med låten ifråga att göra, mer än att texten, musiken, på något sätt ger er en slags tidsbiljett bakåt till ett ögonblick ni aldrig glömmer?

Ibland kan det handla om en enda strof, eller not, som slår an något inuti. Så är det med de första raderna ur Pughs låt Dansa min docka. Varje gång jag hör den blir jag fjorton igen. Varje gång står jag i liftkön till backen som jag kanske besökt fem gånger i mitt liv. Min korta "karriär" som slalomåkare slutade liksom långt innan den började. Promenader är mer min grej. Och dans. Fri dans. Mycket fri dans. Väldigt fri.

Fjorton. Med mössan nerdragen över det långa, bruna håret. Gillade den mössan jättemycket. Det satt en sådan där stor, tung tofs mitt uppe på den. Den var så tung att det kändes att hals- och nackmusklerna fick jobba extra för att klara att hålla både mössan och huvudet uppe - samtidigt. Till saken hör; att den här kortakorta vintersagan utspelade sig under en tid när det var fullständigt uteslutet att använda mössa om det inte var -20 grader ute. Minst -20 grader var alibit för att inte stämplas som total tönt om man använde mössa. Eller möjligtvis om hela dagen skulle tillbringas utför i en vindpinad pist då. Men bara på nåder. Och bara om mössan togs av direkt när det åkts klart. Helst innan man tog av själva skidorna. Absolut innan man tog av pjäxorna.

-Varför kommer det inga så söta flickor till min kö? Han böjde sig fram mot vår kö för att vi säkert skulle höra. Han tittade på oss, på mig, på ett sätt som inga killar i den åldern brukade se på fjortisar. Inte på ett äckligt eller nonchalant sätt, på ett bra sätt. Nästan intresserat. Han var mörk, så klart. Snyggare än snygg. Lite farlig. Brukade köra MC på sommaren. Jobbade som badvakt, på sommaren. Och som liftvakt på vintern.

Bilder. Så heter albumet med låtar av och med Pugh Rogefeld. Det är visst någon slags samling. Alla låtarna funkar att dansa till.

:)
/helena

ps Vet inte om vi ska förstöra stämningen totalt nu, genom att jag ger er ytterligare ett par strofer ur samma låt? Hm. Känns inte direkt som Nobelpris-nivå på det litterära värdet här alltså. Men det behöver det ju inte heller vara. Så många kända, bra låtar har någon slags nonsens-text som ändå på något oförklarligt sätt talar till en. Okej då, vi kör: "...Kvällen rider stilla över vinterlandets vilande örn/Morgonsolen sover på sitt grymma ljus om du inte stör'n/Flickan i sin ensamhet kanhända dansar polka med björn (Björn?)..." Haha, ja, vad var det jag sa - stämningsförstörare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar