tisdag 25 april 2017

Brytningstid (om igelkottar, löv & annat snårigt)


Gick ut i den snåriga täppan för att ta in ett par blad. Bryta loss lite vintergröna och några andra små sköna. Gick salig, bland blyg grönska. De snöblandade regndropparna var på sitt bästa glitterhumör, där de landat mjukt på de överblommade snödropparna.

Såg att den vilda klematisen är på väg att skjuta små skott. Tycker så mycket om den här tiden, när den värsta lervällingen har torkat upp och gräset börjar bli användarvänligt igen. Såg förresten en cockerspaniel på promenad igår. Den stannade vid den nymornade grässlänten en bit bort, rullade runt runt runt i gräset en lång lång stund, medan husse otåligt väntade i andra ändan av kopplet. Han fick minsann vänta, det verkade finnas en hel massa uppdämd vårlängtan i den glada, lurviga kroppen. Mycket uppdämt gräsrullarbehov.

Tycker om det bruna, vissna, greniga, sida vid sida med det som börjar grönska. I år ska jag försöka hitta tiden igen - och orken - att hjälpa grönskan på traven. Rensa lite, även om jag vägrar se på maskrosor som ogräs. Jag låter alla mina maskrosor blomma, precis som han sjunger i visan. (Carl-Anton är det va?)

Igelkottar gillar löv och grenar och snår. Rödhaken gillar löv och grenar och snår. Fjärilar gillar löv och grenar och snår. Jag gillar löv och grenar och snår, ja ni förstår. Och mossa, mossa gillar jag en massa!

Funderar på att investera i ett bihotell. Tror de brukar vara gjorda av avsågade bamburör. Bara att klättra in (klättrar bin?), eller flyga in då, och göra det bin gör. Annars har jag läst att man kan borra många, lagom stora - eller snarare lagom små - hål i en stubbe. Så kan de vara där. Ingen har väl missat att bin och humlor (och andra lite mer otäcka insekter) och småfåglar har ett livsviktigt arbete att utföra nu, snart, när allt börjar spricka ut i blom igen? Nej, så klart inte.

Älskar särskilt humlornas tunga flykt från blomma till blomma. Hur de målsöker för att finna blommans viktigaste gömma. Tycker om att se hur frömjölet fastnar i deras päls. (Har humlor päls?)

(Varför är frågorna alltid så många fler än svaren?)

:)
/helena

ps Ville mest påminna er om att kolla igenom övervintrade lövhögar, grenar och snår innan ni lyfter iväg dem eller lägger dem på majbrasan. Kanske har en igelkott flyttat in just där, i den trevliga, murriga, småmultna miljön. Stampa försiktigt i marken. Eller vifta runt lite i det prassliga materialet, nätt och försiktigt med en mjuk kvast eller så. Eller en fot, en lätt fot, en lätt på foten fot. Snälla, gör det - INNAN - ni avlägsnar oönskat trädgårdsavfall från dess vintervila.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar