söndag 23 april 2017

Onda ögat & ömma armen


Det stinker tigerbalsam i hela hemmet. Mannen påstår att han fått ont i armen av att bära kassar. -Tänk att en morgonrock kan väga så mycket, retas jag. En styck, i princip ny, gosig, blå - som matchar mannens ögon - morgonrock inhandlades på Emmaus second hand. Och jag köpte det där lilla, längst ner till höger, på foto nummer sju. Var tvungen att rädda den, fast den nästan är sönder bortom all räddning. Visar närmre senare.

En märklig dag, full av kontraster. Bomberna verkar ha fallit över Borås, ser nästan ut som Beirut när det var som värst. Eller kanske Aleppo idag. De skulle väl i och för sig vara väldigt glada om bara ett enda hus var skadat... Ja, inte vet jag, men det känns inte bra att riva en byggnad som både var vacker och verkade stå väldigt stadig här på jorden. Folkets hus. Folkets hus är folktomt nu. Öde. Och jag minns alla som kämpade för att det skulle få vara kvar. Minns listorna som cirkulerade och pennorna som ivrigt krafsade ner hoppfulla signaturer. Jag var en av dem, mannen en annan. Men det hjälpte inte. Ja, inte vet jag, kanske blir det bra med det nya, säkert blir det bra, men det känns i hjärtat när man river något som inte behövde rivas. Miljöovänligt är det också. 

Fick en märkligt tryckande känsla över bröstet när jag stod där bredvid ruinen och det samtidigt gick förbi två killar som pratade tyska med varandra. Historiens vingslag som flög likt vilsna måsar över all bråten?

På Kinakrogen satt hela världen och smaskade tre små och friterade bananer. Eller åtminstone ett par holländare, några glada danskar och en artig norrman. Vi åt japansk entrecote med yakuniki-sås (heter den supergoda såsen så?) och marinerad, friterad kyckling. Vi fick onda ögat av kyparen när vi ville ha mineralvatten på flaska eller burk eller ingen vätska alls. Vet inte hur det är med er, men jag beställer aldrig in något i glas, vill alltid ha själva flaskan att hälla ur. Har hört för många berättelser om bakteriefyllda isbitar i bordsvatten och dylikt genom åren, vägrar chansa. Han tog det personligt, det skulle han inte gjort, jag agerar likadant överallt. Sedan glömde vi ge dricks också, då blev säkert även det andra ögat ont. Ajaj.

Vid Viskans strand gick två gräsänder på trottoaren, liksom hand i hand, eller näbb i näbb då. Två hanar gick där så stolt bredvid varandra med sina gröna huvuden skimrande i de kämpande vårstrålarna. Såg att en kille plockade upp sin phone för att föreviga vad som verkade så gulligt på något vis. Då, plötsligt scenbyte, vi verkade ha hamnat i någon slags blandning mellan naturens lag och en sadistisk skräckfilm. I snåret, strax bredvid mannens fötter, såg vi ett tredje grönt huvud sticka upp. De två, som verkat spankulera så fridfullt alldeles nyss, gick till anfall mot den tredje i snåret! De rev och slet i honom med sina näbbar! Hu! Och som om inte det var nog visade sig ett brunt huvud under det gröna... Parningstid. En steg av och en annan steg på. Jo, jag lovar, det såg ut så. Sedan jagade den andra bort den tredje och den förste steg av och honan ruskade bara på bakändan lite som om ingenting hänt... Det stora fågeläventyret var över. Och nu har mannen ont i armen. Klart att han måste stått där och spänt sig. *gapflabbar*.

Blå knoppar som sticker upp i köksfönstret igen, trots brist på gröna fingrar. Och jag ser på min stad med ömma ögon, trots allt.

:)
/helena

ps Zlatan då? Rubrikerna gör ont i min gamla korsbandsskada. Såg ni matchen? Vi zappade över i reklamen, såg Prison Break på trean egentligen, men ville gärna få syn på ett av Ibras kalasmål, om det var möjligt. Missade när han skadade sig, som tur var. Såg säkert läskigt ut. Och jag som sa till mannen, i en av våra snabba zapp-byten: -Tänk, hans karriär känns nästan som en välregisserad saga. Att få kröna en unik fotbollskarriär med ett par Man U-säsonger. Vad kan toppa det, menar jag? Ett mer klassiskt lag, med en mer gripande historia (med den hemska flygolyckan i åtanke här förstås), får man leta efter. Där sitter jag och säger så och så skadar han sig så. Känns inte bra. Nu håller vi alla tummar - och tår! - för att få se fler fotbollstrolleritrick från Zlatans fötter så fort det bara går!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar