torsdag 5 april 2018

Vilt. Och Fina.


Nej, så värst vilt gick det nog inte till, när vi var ute och söndagsåkte i helgen. Även om vi såg ett par rådjur beta en bit bort på en öppen plats. Men jag längtade efter färg. Kameran längtade efter färg. Annars är ju det mesta dolt under geggamoja, lera och en jämntjock beige sörja än så länge. Innan allt det gröna hinner börjar om och klorofylls på igen.


I Södra Säm, nära Gällstad, stannade vi och begrundade grunden till "Kapellet på ängen". 

Den ursprungliga grunden till träkapellet (en så kallad stolpkyrka) med anor från 1100-talet ligger dold under marken, men lokala eldsjälar har sett till att det numera finns en fullskalig rekonstruktion av kapellets syll och grundstockar. Strax intill, bara några meter bort, finns resterna av "Kyrkan i byn". Orden "tvillingkyrkor" och "ovanligt" ringer fortfarande i mina öron. 


För en gångs skull blev mannen bönhörd. Vädergudarna lyssnade. Inte ett moln på den blåaste av himlar. Jo, ett. Litet. 


Trots solens kämpande strålar låg det stora kontinenter av snö på den uppblötta marken.


De hemvändande fågelskarorna lät sig dock inte avskräckas, de fyllde luften med sina glada skrin.


Fina Fina, tänkte jag och läste: "Södra Säms fattigstuga som kallas Finastugan efter den sista personen, Fina, som bodde här. Hon hette egentligen Josefina Andersdotter, 'Fina på Tån' född 11/9 1858, död 24/3 1944. Det bodde ytterligare en tant i stugan samtidigt som Fina och det var Augusta Pettersdotter, 1855-1935. Dessa två kunde inte riktigt hålla sams. De delade av huset med en trasmatta och hade på så sätt var sin del av stugan. De fick laga mat på den gemensamma spisen, det gick ju inte att undvika. ..."


 Sedan for vi vidare.


Peter Gabriel (och Sinead O'Connor!) höll oss sällskap en bit på vägen.


Snipp, snapp - så var den lilla färden på den vackra landsbygden slut.

:)
/helena

ps Alla låtar på albumet "Us" från början av 1990-talet är så bra. Gillar texten på Love to be loved. Något med want to be wanted, like to be liked och need to be needed. Ungefär så. Och Steam! Någon kanske tycker att videon känns passé idag. Men myllret - detaljerna och fantasifullheten - är det inget fel på. Och musiken är bara världsbäst! Jag frågade musikermannen om en sådan fyllig, orkestrerad popmusik ens görs idag. Tror inte det, sa han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar