onsdag 10 augusti 2011

Bildgalen


Ola Janson, om du läser det här så hoppas jag att du inte blir arg för att jag använder din bild, utan att ha frågat om din tillåtelse. Jag hoppas att du istället känner dig smickrad över att din bild och text har överlevt här hemma i min byrålåda, i mer än 10 år ja, kanske t o m 15 år!  Nu tror jag dessutom att den äntligen är på väg upp på en vägg nära mig. Det hoppas jag att du tar som en ren och skär komplimang, Ola!


Vi tar väl det hela från början, så här var det alltså: En gång i tiden, på nittiotalet, studerade jag några terminer på Universitetet i Göteborg, bara lite på halvfart, bara lite halvhjärtat, även om jag tyckte att det var väldigt intressant och roligt. Mitt jobb hade jag samtidigt på dagtid, medan jag läste lite grand ett par kvällar i veckan, bl a litteratur. Men det är egentligen en annan historia som inte hör hit, mer än lite i periferin.

Bilden som har legat i min byrålåda, länge, länge, hittade jag i någon kårtidning. Jag föll pladask för den! Rev raskt ur den med ett par snabba ritsch-ratsch. Sedan blev den liggande. När jag fann den efter några år igen, så var den gulnad och hade en stor reva, rakt över de utförsglada pojkarnas ben. Och jag som hade tänkt att rama in den, så mycket tyckte/tycker jag om den.

Hm, vad göra? Jo, mannen kom på att vi kunde scanna in bilden och kopiera den. Så det gjorde vi, i x-antal ex. Och så gick jag och köpte några vackra gamla ramar. Dyra ramar. Så mycket skulle jag aldrig betalat om det varit idag, men detta var innan jag hade blivit bortskämd med auktionspriser! Detta var för ett tiotal år sedan när jag brukade handla i en lokal antik & kuriosa-butik, lite då och då, men den finns inte längre, tyvärr. Sedan blev bilderna och ramarna liggandes - igen. I en byrålåda - igen. Nu hoppas jag att jag har hittat en ledig väggyta, så att den äntligen kan komma upp! Bilden, multiplicerad med tre eller så.

Pirmin Zurbriggen och Bojan Krizaj! Ha, ha, den är ju så rolig! Bara en sådan sak som att det inte är Stenmark som är inblandad i denna snöblandade kram. Utan två av hans kollegor. Det är humor, tycker jag. Är det förresten någon mer än jag som kommer ihåg Zurbriggen och Krizaj...?


Just nu håller jag på och läser/tittar på bilder i en massa fina biblioteksböcker, som jag har hemma på "renoveringslån", alltså långlån över hela sommaren. Ni vet hur det är när man tror att man har sååå lång tid på sig att göra något och så plötsligt upptäcker man (läs jag) att det har gått en och en halv månad sedan böckerna lånades hem utan att flera av dem ens har öppnats.

Häromdagen såg jag till att öppna flera av dem. Bl a den här boken om Banksy, den ljusskygge graffitikonstnären som berör och upprör. Street artist eller vandal? Fantastisk konstnär eller skrupelfri kriminell? Ja, det är frågan. Jag gillar i alla fall många av hans bilder och tycker det är fascinerande att läsa boken: Banksys Bristol, Home Sweet Home. Den här berömda bilden, klick!,  med den "milda" nallebjörnen, känner ni säkert igen. I boken får man höra historien bakom den bilden, hur det kom sig att den kom till och upp på just den där tegelväggen.

Och så läser jag om Olle Baertling, bankmannen som blev världsberömd konstnär. Mer uppskattad och känd i övriga världen än i Sverige enl. boken. Det är först på senare tid som han har börjat bli världsberömd även här hemma i den lilla ankdammen... Läs gärna mer om honom på denna fina webbsidan, klick!

Jag älskar bilder! Om det nu skulle ha undgått någon. *ler* . Att fotografera, för att dokumentera, förmedla vidare och ibland för att överhuvudtaget göra något begripligt. Det tycker jag om. Inte för att skryta men... Här på bloggen använder jag - nästan - bara mina egna foton, även om jag gärna länkar till andra, både i bild och text. Så att läsa om Victor Hasselblad, är verkligen intressant. Tänk att hans förfinade bildåtergivare, kamera alltså, fick följa med ända ut i rymden! Boken jag läser heter: Victor Hasselblad, Mannen bakom kameran. Om någon blir intresserad av att låna den. Annars, läs mera här på hemsidan, med rörliga rymdbilder som illustrerar!!


Tillbaka till bilden! Vem är då Ola Janson, som har tecknat serie-BILDEN? Ingen aning! För säkerhets skull googlade jag, men ingen klockren träff. Kanske är han skygg á la Banksy? Eller så håller han på med något helt annat nuförtiden. Vem vet.

Det enda jag med säkerhet vet, är att jag älskar bilder i allmänhet. Och bilden med stort B & P, Bojan och Pirmin!, i synnerhet!



så hörs vi snart, när bilden har kommit upp på väggen? Vem vet.
:)
/helena



psBanksy's hemsida, i hans så kallade shop, kan man ladda ner och trycka ut bilder, som man vill! För privat bruk alltså. Jag funderar på den här, klick! Färdiginramad och allt. Eller kommer jag att anses som medbrottsling då, jag menar om jag erkänner att jag gillar "klottret". :)

pps Jo, just det, missa inte SVT:s konstserie som startar i morgon, med dokumentären: My kid could paint that. Om ett par veckor kommer det ett program om Banksy också. Spännande!

2 kommentarer:

  1. Jag kollar alltid efter gamla ramar när jag är på loppis! Tusen tack du rara människa för alla vackra små ord hos mig. Jag sitter här i en bubbla och bara andas. Livet är fint! Kram

    SvaraRadera
  2. Julia: Å nej, du tittade in lite, lite för tidigt. DU skulle verkligen läsa dagens inlägg, känns som ett riktigt Julia-inlägg! :)

    Hoppas att du har riktigt mycket syre i din bubbla, så att du/ni ;) får stanna där inne länge!

    Och jag har varit lite dålig på att titta till mina favoriter den senaste veckan... men det ska förhoppningsvis bli ändring på det. Snart.

    Kram!
    :)
    /helena

    SvaraRadera