torsdag 9 oktober 2014

Jamala!


Till att börja med: Det är mycket "äsch" och "arrrgghh" och andra sådana ljudliga icke-ord som får ta plats i mitt vardagsspråk nu. Mitt internet vill inte vara med! Både igår, och i morse, försökte jag förtvivlat hitta min väg ut på nätet och därmed också en sväng in hit. Men icke då! Vet inte om det handlar om en löjligt snarstucken, surmulen inställning till vädret eller vad det kan vara? Okej, det blåser lite, okej, det regnar lite, okej, det är jämnmulet nästan hela dagarna, men so what? Lever vi inte på 2010-talet kanske?! Webben ska bara fungera! Punkt. Slut.

Sådärja, nu känns det lite bättre, nu går vi över till viktigheterna. Viktiga saker som att jag hade velat vara på plats på biblioteket idag, vid tillkännagivandet av litteraturpristagaren - Patrick Modiano. Men, men, blir man sinkad av tekniken så blir man. Kanske blir det en biblioteksrunda senare istället. Eller imorgon. Vi får se. Men det hade varit roligt att, för en gångs skull, vara på plats i det lokala "boktemplet" när själva tillkännagivandet kom. Hade varit kul att se om de hade lagt fram någon bok av just Modiano. Mina förhoppningar om pristagare sträckte sig annars helt litteratur-amatörmässigt till en liten förhoppning, en liten önskan om: poesi.

Poesi talar över alla tänkbara typer av gränser och det tilltalar, tycker jag. Gärna kvinnlig poesi, gärna från ett land långt bortom den västerländska traditionen. Men, men. Modiano är säkert ett bra val. Lyssnade just på ett par smakprov och det kändes lovande, språket kändes nästan lite poetiskt. Poesi i romanform är ju också bra. Att det sedan handlar om minnen, om andra tider, gör knappast saken sämre i mina ögon.

Men det var något helt annat än alla nobelprisspekulationerna som fångade min blick när jag slog upp morgontidningen exakt klockan 04.30 i morse: Jamala! En liten trubbnäst, nyfödd noshörningsflicka på drygt 50 kilo. Tänk att en baby som väger så mycket kan vara så näpen och söt!

Visste ni att noshörningen tjuvjagas värre än någonsin, nu, på 2010-talet?! Visste ni att den beräknas vara helt utrotad redan år 2026 om vi inte agerar och reagerar nu? Och därför är det inte helt utan stolthet som jag konstaterar att Jamala och hennes släktingar på Borås Djurpark ingår i ett europeiskt bevarandeprogram. Alltid skönt att konstatera, mitt i det destruktiva, att någon försöker göra något positivt.

Visste ni förresten att Jamala betyder Skönhet på Swahili?

:)
/helena

ps I somras hade jag tänkt att den anrika, ordlösa seriefiguren Ferd'nand (min favoritserie!) skulle hjälpa mig att berätta om giraffens dag, men av någon anledning blev det inte så. Giraffen är, tyvärr, också utrotningshotad och har därför fått en alldeles egen dag, i juni. Kan ni gissa vilken? Jo, årets längsta dag förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar