fredag 24 oktober 2014

Jazz!


Det här vackra och roliga Upsala Ekeby-fatet har levt en ganska undanskymd tillvaro sedan jag ropade in det för några år sedan. Saken är den att det är skavt. Både på den dansande 30-talsdamens delikata bakdel och på den energiske trumslagarens högra arm (den som syns till vänster i bild).


Saken är den att jag tror att fatet repades under själva auktionen, det stod nämligen ett par lika gröna, sköna ljusstakar uppepå(!) fatet, under visningen. Själv upptäckte jag inte skavskadorna förrän det var för sent - när den gröna, sköna trion redan var inropad. Och som ni säkert vet är det "i befintligt skick" som gäller när man handlar på så kallade slagauktioner. Men som sagt, det var ganska många år sedan det hände nu, och förhoppningsvis var det en lärdom som jag sedan dess har burit med mig. Tyvärr blev det vackra fatet - som heter Jazz - lidande av min dyrköpta erfarenhet. Det kändes inte så roligt att ha det framme, som en ständig påminnelse om skadorna. Men nu har det äntligen fått komma fram!


Diverse frukt kommer framöver att ligga där och mogna, mellan det dansanta, eleganta paret och den glatt bankande trummisen. Ser ni hur noterna liksom stiger mot skyn? Som glada heliumballonger.

För en stund sedan hade jag den goda smaken, och märkliga tajmingen, att titta upp mot skolan som ligger alldeles lagom många meter bortanför vårt vardagsrumsfönster, för att där få se en skolgård fullsmockad av kids! Och ballonger! Gissar att det inte är en slump att de sände upp en färgglad kaskad av ballonger samma dag som vi läser FN-dagen i almanackan? Synd att jag inte hann skynda ut med kameran för att fånga detta sköna ögonblick. Kul ändå, att de kompakta molnen blev utmanade av elevernas stigande, smittande ballong-entusiasm!

Einar Luterkort var, enligt Stämplar & Signaturer, anställd en väldigt kort tid hos Upsala Ekeby. Bara något år alldelses i början av 1930-talet. Under den korta tiden hann han bland annat formge detta underbart musikaliska fat. Jazz!

:)
/helena

ps Ska spela Sir Duke på högsta volym så fort jag sätter mig i bilen där Stevie Wonder-kasettbandet i fråga befinner sig! Och om jag inte kan somna någon kväll, lovar jag att läsa igenom hela FN:s långa stadga... Stadgan som trädde i kraft den 24:e oktober 1945 och börjar med de klassiska orden: "VI, DE FÖRENADE NATIONERNAS FOLK, BESLUTNA, att rädda kommande släktled undan krigets gissel, som två gånger under vår livstid tillfogat mänskligheten outsägliga lidanden, att ånyo betyga vår tro på de grundläggande mänskliga rättigheterna, på den enskilda människans värdighet och värde, på lika rättigheter för män och kvinnor samt för stora och små nationer ..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar