lördag 30 april 2016

Blommande pins - tur att de finns


Anna Lindh. Hennes namn står inte på pin:en, det behövdes inte, leendet kände alla igen. Men. På baksidan står det något: Demokrati och mänskliga rättigheter.


Jag samlade ihop några av mannens pins. Några som han hittat den senaste tiden. Ni vet väl att han samlar? Den digra samlingen innehåller mer än fyrahundra små fästbara miniskyltar nu. Många av dem med något viktigt litet budskap på. Små storartade ting, helt enkelt. Som majblommorna. De finns ju även i pin-form numera.
" ... Idén till Majblomman kom från den initiativrika och engagerade Beda Hallberg. Beda var verksam inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800-talet och vid 1900-talets början. Hon tog avstånd från fattigvårdens värderingar om att skuldbelägga fattiga människor och hjälpa dem med ett uppifrån-kommande-perspektiv. Hon drevs av ett mycket starkt socialt engagemang och hon värnade särskilt om barn och ungdomar. ... "
Det känns som att jag har skrivit om Beda tidigare, men det gör jag gärna igen. Eldsjälar tål att tjatas om. Om och om igen.

 
Sträng. En annan eldsjäl? Mera något av en eldig själ kanske. Pin:en är i alla fall fin, även om jag tycker bäst om den färgglada till höger, den som säger: "Växa med mångfald". För det tror jag bestämt att vi gör.


Ibland hamnar två saker intill varandra på ett sätt som gör att man undrar om det verkligen bara kan handla om en slump...


Fast ibland handlar det nog bara om en slump, trots allt. Även om det är en lycklig slump när världens mest köpta - och miljövänligaste? - bil hamnar intill ett levande hav.

:)
/helena

ps " ... När Majblommans färg bestäms tas hänsyn till barnens röst och kreativitet. Vad vuxna tycker spelar ingen roll! Barnen har alla regnbågens färger att välja på. Ingen färg är bannlyst. ... "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar